tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Strandhäll har fel – tillsammans kan vi vända klimatkatastrofen

Om Annika Strandhäll vill driva en legitim klimatpolitik finns ingen bättre utgångspunkt än vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi måste nu lägga undan tvehågsenheten och våra ideologiska skygglappar och se att planeten brinner NU. Tillsammans är det centrala ordet för hur vi behöver arbeta. I Klimatalliansen är det möjligt att verka för en radikal och rationell klimatpolitik utan att behöva avsäga sig sin ideologiska hemvist, skriver Gudrun Schyman, Pontus Bergendahl och William Grönlund.

Publicerad: 23 maj 2022, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gudrun Schyman, Pontus Bergendahl och William Grönlund i Klimatalliansen reagerar på uttalanden från Annika Strandhäll och uppmanar till samarbete över partigränserna i klimatfrågan.

Foto: Johan Nilsson/TT


Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikMiljöpolitik

På Karlsängskolan i Nora får vi ”Smått och stort från 8D” i vår hand, en tidning på vitt kontorspapper för föräldrar att köpa. Förhoppningen är att pengarna ska bidra till klassens avslutning i nian. Bland recept på chokladbollar och recensioner på dataspel hittar vi en text av en flicka. Under rubriken ”Att växa upp på en brinnande planet” skriver hon att ”så länge jag kan minnas har jag sett isberg smälta på TV. Jag är bara 14 år och är extremt orolig för framtiden och vad den medför. Det handlar om hur generation z får växa upp i en verklighet. En verklighet som tidigare generationer inte behövt leva i.”  

”Det handlar om hur generation z får växa upp i en verklighet. En verklighet som tidigare generationer inte behövt leva i.”

När Annika Strandhäll till DN (29/4) säger att det är nästan omöjligt att nå upp till 21 procent reduktion av utsläpp av växthusgaser per år, såsom forskare från Uppsala universitet nyligen presenterat som tvunget för att hålla Sveriges del av Parisavtalet, har hon helt rätt. Men det centrala ordet i Annika Strandhälls resonemang är ”nästan”. Det är fortfarande möjligt! Om Annika Strandhäll verkligen vill vara den politiska ledare som den akuta klimatkrisen behöver skulle just tanken på att det är möjligt vara den punkt varifrån hon med kraft drev en omställningspolitik av ett aldrig tidigare skådat slag. Istället väljer vår miljö- och klimatminister att fortsätta sitt resonemang i DN med ”att den typen av åtgärder som det skulle kräva – om det vore möjligt – ganska allvarligt skulle undergräva legitimiteten för klimatarbetet.” Där har Strandhäll fel!   

Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, sa i direktsänd TV den 26 augusti 2021 att ”vi har gått in i det årtionde som avgör mänsklighetens framtid på jorden”. Vi står alltså inför en kris av proportioner vi aldrig tidigare skådat, ett direkt hot mot vår arts fysiska överlevnad, och den ansvarige ministern velar och verkar mest ovillig att ta i frågan. Om Annika Strandhäll vill driva en legitim klimatpolitik finns ingen bättre utgångspunkt än vetenskap och beprövad erfarenhet.   

”Vi står alltså inför en kris av proportioner vi aldrig tidigare skådat, ett direkt hot mot vår arts fysiska överlevnad, och den ansvarige ministern velar och verkar mest ovillig att ta i frågan.”

Det är inte bara den 14 åriga flickan i 8D som oroas av klimatkatastrofen. Vi är många som närmar oss stadiet av panik när vi beskådar det hjärtskärande bråddjupet mellan de vetenskapliga förutsägelserna och de politiska ledarnas utfästelser. Inom socialdemokratin finns också några som upplever samma sak. Den partiinterna föreningen Reformisterna skriver tillexempel att ”en framgångsrik klimatpolitik bygger på ett nyktert erkännande av utmaningens omfattning” och föreslår en skärpning av slutdatum för fossila utsläpp till 2035. I enlighet med forskningen.   

Vi måste nu lägga undan tvehågsenheten och våra ideologiska skygglappar och se att planeten brinner NU. Reformister, andra socialister, konservativa, och liberala – alla – måste samlas i en allians som vågar prioritera överlevnad. Vi tillhandahåller en sådan plattform. I Klimatalliansen är det möjligt att verka för en radikal och rationell klimatpolitik utan att behöva avsäga sig sin ideologiska hemvist.  

”I Klimatalliansen är det möjligt att verka för en radikal och rationell klimatpolitik utan att behöva avsäga sig sin ideologiska hemvist.”

Även om uppväxten för generation z fyllts med bilder av undergång och katastrof kan vi fortfarande säkerställa att de blir den enda generationen med den upplevelsen. Tillsammans är det centrala ordet för hur vi behöver arbeta. Tillsammans kan vi skapa en berättelse om hur vårt gemensamma hem räddas. Den berättelsen är den finaste gåva vi kan ge en uppväxande generation.      

Gudrun Schyman  
Pontus Bergendahl   
William Grönlund

Talespersoner för Klimatalliansen 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikMiljöpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev