söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Svenska storbankers kortsiktighet undergräver klimatmålen

Svenska storbanker rapporterade nyligen ännu ett kvartal med rekordvinster. Samtidigt fortsätter deras mångmiljardutlåning till klimatvärstingar och hållbarhetsarbetet visar stora brister. Det är hög tid att bankerna styr om sin kortsiktiga vinstjakt till långsiktigt hållbara affärer, skriver Jakob König som leder granskningsinitiativet Fair Finance Guide.

Publicerad: 15 november 2021, 07:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jakob König, Fair Finance Guide och Sveriges Konsumenter. Foto: Linus Meyer


Ämnen i artikeln:

Klimatfinansiering

Fair Finance Guides rapport Banking on Thin Ice visade tidigare i år att svenska banker är stora finansiärer av fossilbranschen. Sedan Parisavtalet slöts har de svenska storbankerna fortsatt att finansiera och låna ut ungefär 100 miljarder till fossilbolag, varje år. Bland annat miljardlån till kolbolag som nyligen byggt ut sin kolkraft och om företag som letar mer olja i Arktis. Undantaget är Handelsbanken som nästan helt slutat stödja fossilbranschen.

Våra avslöjanden har upprört många svenska bankkunder. Hittills har över 38 000 personer protestmejlat till sin bank med krav på bättring via Fair Finance Guides webbsida. Det borde bankerna lyssna på. Det är kundernas pengar och bankverksamhet är en förtroendebransch.

Nyligen träffade finansmarknadsminister Åsa Lindhagen och miljö-och klimatminister Per Bolund bankerna för att diskutera deras finansiella stöd till fossilbranschen. Uppmaningen till bankerna var att stoppa finansieringen av ny utvinning av fossila bränslen. Men det räcker inte. Om vi ska nå klimatmålen måste fossilbolagen fasa ut sin befintliga fossila verksamhet tillräckligt snabbt. Kravet på bankerna måste vara att stoppa stödet till fossilbolag om de inte antar utfasningsplaner i linje med Parisavtalet.

”Politikerna hoppas kanske att bankerna självmant ska sluta stödja fossilbranschen”

Politikerna hoppas kanske att bankerna självmant ska sluta stödja fossilbranschen. Men det är osannolikt eftersom de tjänar stora pengar på att fortsätta. Så länge fossilbolagen inte riskerar att gå omkull, vilket inte är någon risk under många år framöver, så är det säkra vinster för bankerna. Dessutom gör banksekretessen att utlåningen kan fortsätta med begränsad insyn. Så varför sluta med något som är lönsamt och ingen riktigt ser? Bankernas utfästelser hittills är mycket begränsade och de som gjorts innehåller stora kryphål.

Många tror nog att svenska storbankers klimatarbete ligger i framkant precis som Sverige som land. Men enligt Bloomberg är exempelvis SEB en av de banker i Europa som lånar ut störst andel till klimatvärstingar. En annan europeisk granskning visar att Nordea och Danske Bank släpar efter många andra europeiska bankjättar när det gäller klimat och biologisk mångfald. Nordea är exempelvis en av få banker som fortfarande kan tänka sig att finansiera nyutvinning i Arktis. Något som till och med EU-kommissionen efterlyste ett internationellt förbud mot härom veckan.

När det gäller fonder har vi däremot sett en dramatisk förändring. Tre av fyra svenska storbanker har slutat investera i fossilbolag, åtminstone de bolag som anses sakna planer för att fasa ut fossilverksamheten i linje med Parisavtalet. Detta har skett efter starka protester från kunderna men hade knappast varit möjligt om inte bankerna haft egna ekonomiska skäl att sluta investera i fossilbolag. I motsats till utlåningen har det nämligen varit väldigt lönsamt att sluta investera i fossilbranschen, både på kort och lång sikt. Den utvecklingen väntas fortsätta på grund av fossilbranschens dåliga framtidsutsikter.

Att de svenska storbankerna är väldigt lönsamma märks inte när det gäller resurserna de satsar på klimat- och hållbarhetsarbetet. Fortfarande är det förhållandevis få personer på bankerna som jobbar med styrningen av arbetet. Våra granskningar visar att det är helt otillräckligt. Tidigare i år avslöjade vi bankernas fortsatta finansiering och investeringar i företag som driver på skövlingen i Amazonas och i företag som pekats ut av FN för att stödja militärregimen i Myanmar. När vi ställer frågor om hur bankerna tar ansvar – i brist på publik information i deras rapporter – blir det inte sällan förseningar eller inget svar alls eftersom det inte finns tillräckligt med folk som kan svara. Men värst av allt – att svaren visar att bankerna inte agerar tillräckligt för att ta ansvar.

Det är hög tid att de svenska storbankerna prioriterar upp hållbarhetsarbetet och riktar om sin kortsiktiga vinstjakt till mer långsiktigt hållbara affärer. Det kommer garanterat löna sig i längden, inte minst genom nöjdare bankkunder som vill vara kvar i en bank som tar ansvar för klimatet.

Jakob König
Ledare för initiativet Fair Finance Guide
Sveriges Konsumenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Klimatfinansiering

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev