måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Sverige behöver klimatmål för minskat elavfall”


Vi har lärt oss att återvinna glas, plast och papp. Men gamla mobiltelefoner, bärbara datorer och annan elektronik blir liggande i skåp och lådor hemma, och elavfallet växer i Sverige. Vi saknar ett nationellt mål för minskat elavfall, skriver Elgigantens vd Niclas Eriksson och drift- och hållbarhetschef Tony Ottebjer-Winkler.

Publicerad: 17 oktober 2022, 07:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi saknar ett nationellt mål för minskat elavfall, skriver Elgigantens vd Niclas Eriksson och drift- och hållbarhetschef Tony Ottebjer-Winkler. Foto: Jesper Lundberg (t v)


Ämnen i artikeln:

MiljömålGrön ItAvfallÅteranvändningCirkulär EkonomiÅtervinningMiljöpolitikKlimatpolitik

Enligt Sveriges mål för materialåtervinning ska 90 procent av samtliga burkar och PET- flaskor återvinnas. Den nivån kommer vi nästan upp till. Däremot återvinns knappt hälften (47,7 procent) av Sveriges elavfall. Vi saknar ett mål för minskat elavfall trots att vi vet att allt fler elektronikprodukter ligger och skräpar i förråd i svenska hem. 

Den snabba teknikutvecklingen bidrar till att nya elektronikprodukter kontinuerligt lanseras på marknaden. Men utvecklingen innebär också en utmaning. Elavfall är det snabbast växande avfallsflödet i EU och Europaparlamentets ledamöter vill främja en längre produktlivslängd genom återanvändbarhet och reparerbarhet. Ambitionen är lovvärd eftersom elektroniskt avfall kan innehålla farliga kemikalier som kadmium och kvicksilver som är skadliga för miljön och därför behöver hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Genom att återvinna elektronik kan vi också ta vara på ädelmetaller som aluminium, zink och koppar.

”Genom att återvinna elektronik kan vi också ta vara på ädelmetaller som aluminium, zink och koppar.”

I Sverige saknar vi alltså mål för hur mycket mindre elavfall vi ska ha, trots att hushållen i dag har 20–25 miljoner mobiltelefoner som inte används. Av dessa är fortfarande 10 miljoner fullt fungerande. Här handlar det inte om återvinning – det är i stället viktigt att förlänga användningstiden. Varje mobiltelefon som återanvänds kan minska klimatutsläppen med motsvarande 55 kg koldioxid.

Det är ofta oro för hur personlig information, som är lagrad på exempelvis en mobiltelefon, hanteras vid återvinning som utgör hindret. En statlig utredning föreslog i fjol att producenterna får ett ansvar för att informera om hur lokalt lagrad personlig information kan raderas. För att möjliggöra en ökad insamling av elektronik behöver vi erbjuda en säker insamling och med hjälp av auktoriserad personal säkra att ingen privat data riskerar att hamna i fel händer. Dessa system finns i dag, exempelvis hos Elgiganten, men vi behöver hjälpas åt att informera om dem.

”Vi behöver säkra att ingen privat data riskerar att hamna i fel händer.”

Vi behöver också skapa incitament för ökad återvinning i syfte att minska elavfallet som ligger i svenska hem.Ett sådant initiativ har Elgiganten nyligen tagit i en kampanj tillsammans med Microsoft där gammal elektronik kan återvinnas i butik och ge Minecoins till Minecraft.

De flesta vet att vi behöver komma fram till mer hållbara lösningar när det handlar om vår konsumtion, och se till att vi använder våra resurser så smart som möjligt. Samtidigt sjunker insamlingsgraden i det svenska samhället. Mer och åter mer farligt avfall slängs alltså bland hushållssoporna.

Detta är en utveckling vi måste bryta genom att komplettera med ett mål i förordningen om producentansvar för elutrustning kopplat till att minska elavfallet. Är nästa klimat- och miljöminister beredd att ta ett sådant initiativ för att öka återvinningen av elektronikavfall? Det är hög tid att agera.
Niclas Eriksson
Vd, Elgiganten

Tony Ottebjer-Winkler
Drift- och hållbarhetschef, Elgiganten

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev