Debatt
”Sverige vill sjudubbla den havsbaserade vindkraften – men industrin behöver ännu mer”
Åtta EU-länder runt Östersjön, inklusive Sverige, skrev nyligen under en deklaration för att sjudubbla den havsbaserade vindkraften till 2030. Detta är både ett välkommet och nödvändigt tillkännagivande, men vi ser att det behövs ännu mer, skriver Mark Meier, vd för BASF Norden och Baltikum.
Publicerad: 30 september 2022, 11:44
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Mark Meier, vd för BASF Norden och Baltikum. Foto: Pressbild
BASF är världens största kemiföretag med cirka 600 produktionsanläggningar globalt som producerar mer än 45 000 produkter. Vår största anläggning i Ludwigshafen, söder om Frankfurt, använder i dag mer naturgas varje år än hela Danmark, och BASF:s globala produktion släppte ut 20,2 miljoner ton koldioxid under 2021. Det ger en tydlig bild av vårt företags energiförbrukning, och därmed den enorma potential som vi, våra branschkollegor och andra industrier har att kunna påverka koldioxidavtrycket globalt. Men ska vi lyckas med det krävs stora mängder förnybar energi, såsom vindkraft.
Åtta EU-länder runt Östersjön, inklusive Sverige, skrev nyligen under en deklaration för att sjudubbla den havsbaserade vindkraften till 2030. Detta är både ett välkommet och nödvändigt tillkännagivande, men vi ser att det behövs ännu mer.
Förutom att försörja det svenska elnätet är också ambitionen att energin från vindkraftverken till havs ska användas för att producera flytande bränsle via power-to-X (PtX). Här ska energin göras till vätgas som sedan kan användas till andra former av bränsle. Bränslet är en viktig del i den gröna omvandlingen av fartyg, flygplan, tunga vägtransporter och tung industri. Det behövs stora mängder och vi behöver nyetablering av havsbaserade vindkraftsparker, energiöar och PtX-teknik för att på allvar komma vidare.
”Trots det mycket goda beskedet från länderna runt Östersjön riskerar vi brist på energi från förnybara källor.”
Trots det mycket goda beskedet från länderna runt Östersjön riskerar vi brist på energi från förnybara källor. Vi är inte det enda företaget som har ögonen på de svenska och danska vindkraftverken till havs och med rätt logistik och pris är energin en eftertraktad exportprodukt. Efterfrågan kommer att öka bland annat eftersom industrierna måste lösa en stor utmaning. Vi måste knäcka koden för hur vi hållbarhetsanpassar vår produktion och samtidigt minskar koldioxidutsläppen. Det är ett överordnat tema över hela världen.
I BASF har alla områden från affärsutveckling till ledning fokus på företagets övergripande koldioxid-fotavtryck. Det måste minska under de kommande åren, år 2030 ska koldioxidutsläppen från vår produktion och våra inköp av energi minska med 25 procent jämfört med 2018. I dag har BASF redan halverat utsläppen jämfört med 1991, samtidigt som produktionen har fördubblats, vilket gör att vi ligger före målen för 2030. Men kommande steg blir de svåraste.
För ett industriföretag som vårt är den största utmaningen att skaffa tillräckligt mycket förnybar energi. Vi måste påskynda utvecklingen av ny teknik som gör att vi kan använda olika väteprocesser och vi behöver en infrastruktur som gör att vi kan flytta både energi och väte mellan Sverige, Danmark och Tyskland. Det finns flera lösningar på ritbordet, men det ändrar inte det faktum att infrastrukturen är avgörande för den gröna omställningen förutom att industrin har tillgång till förnybar energi i tillräckliga mängder till konkurrenskraftiga priser.
”Det finns flera lösningar på ritbordet, men det ändrar inte det faktum att infrastrukturen är avgörande för den gröna omställningen”
Därför hoppas jag att Östersjödeklarationen nu för oss närmare målet. Vi är redo att inleda en dialog om ramvillkor, där fri tillgång till marknaden är den viktigaste punkten, och lösningar som gör att Sverige kan attrahera investeringar och exportera gröna lösningar till Tyskland, Europa och hela den energiintensiva industrin.
Mark Meier
Vd, BASF Norden och Baltikum
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.