Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tala klarspråk om ursprungsgarantier

”Elbranschen måste sluta förvirra konsumenten”, menar Johannes Boson och Jonas Månsson på Telge Energi och jag kunde aldrig hålla med mer. Men jag förundras över att de I samma debattartikel lyckas undvika att tala om grundbulten till förvirringen - nämligen ursprungsgarantier, skriver Nils Söderström, vd på Renbloc AB i en replik.

Publicerad: 4 juni 2020, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är inte ofta man läser en debattartikel och känner att man vill ställa sig upp och applådera modet hos artikelförfattarna. Det är inte heller ofta man undrar varför samma artikelförfattare medvetet undanhåller så stora delar av historien. 

Elbranschen i dag är mycket riktigt dolt i ett ”moln av begrepp som låter härliga och miljöbra”. Vi har en begreppsförvirring som tyvärr leder till huvudbry hos konsumenten. Man har som bransch enormt svårt att tala klarspråk om vart elen verkligen, i realtid, kommer ifrån, vilket även öppnar för ett missbruk av de olika begreppen. 

Konsumenter vill göra hållbara, smarta och miljövänliga elval men dagens ursprungsgarantier gör det i praktiken omöjligt då det är inte går att verifiera elkällan. Ni skriver om tjejen som just flyttat hemifrån och valt ”grön el”. Problemet är att hon de facto inte får grön el. Avtal om grön el betyder ju inte att man faktiskt får grön el. Detta är ju förvirrande för konsumenten om något. 

Konsumenter förstår inte poängen med ursprungsgarantier – är det kanske därför ni inte nämner detta I er artikel? Och gudarna ska veta att det inte bara är ni som sliter med den utmaningen. Hela elmarknaden funderar nog över det just nu. Enkelt förklarat kan man säga att ursprungsgarantierna ska garantera ursprunget på el. För varje enhet el (MWh) som produceras, skapas även en ursprungsgaranti som talar om var elen kommer ifrån.

Tyvärr är handeln med ursprungsgarantier helt frikopplad från själva generationen, vilket innebär att du kan sälja elen vid ett tillfälle och ursprungsgarantin vid ett annat. Detta öppnar för helt omöjliga scenarion som att använda solel på natten - då solen inte skiner. Vad som egentligen sker är att elbolaget köper den el som finns tillgänglig (må det vara kärnkraft, oljeeldad kraftvärme eller tysk kolkraft) och ”tvättar” den med ursprungsgarantier. Elen är då att se som ”ren, 100 procent  solel” fast den egentliga, faktiskt elen du använde kan vara extremt smutsig. 

I kölvattnet av detta följer naturligtvis en uppsjö problem. Bland annat hävdar experter på området att ursprungsgarantier inte alls leder till en hållbar utveckling, utan att pengarna från tjejen som valde ”grön el” snarare leder till finansiell spekulation på marknaden. Ett annat problem är att de helt enkelt inte möter den moderna marknadens behov. Konsumenter vill veta vart deras el kommer från - i realtid. Studier från Stanford University visar att energitransparens, gärna i realtid, kan sänka koldioxidutsläppen med upp till 50 procent. Denna transparens kan ursprungsgarantier och elbolag inte erbjuda. 

Energiproduktion är en av de största utsläppskällorna av av CO2 i Sverige i dag, och, precis som Telge också hävdar, är det oerhört viktigt att vi agerar. Problemet är bara att ursprungsgarantierna inte visar i realtid var elen kommer ifrån. I bästa fall är detta enbart förvirrande för konsumenten, i värsta fall direkt skadligt för miljön.

Som startup inom energisektorn gör vi vårt bästa för att bidra till en hållbar och miljövänlig utveckling av branschen. Vi har sedan ett par år tillbaka identifierat det kolossala problemet med ursprungsgarantier och har därför utvecklat en produkt som i realtid talar om för dig exakt vart din el kommer ifrån. Detta kallar vi för energitransparens, något vi ser som en enormt viktig del för att just bryta förvirringen och skapa klarhet i branschen. 

Vi tycker att kunder och konsumenter har en rätt att veta varifrån deras el kommer så att de kan göra ett informerat val. Just nu råkar elen innehålla 40 procent kärnkraft och 20 procent kolkraft - vill jag tända lampan? Rätt eller fel, men det viktigaste är att vi ger konsumenten egenmakt och den direkta kunskapen att göra ett informerat val. Att fortsatt påstå att man kan använda solel på natten borde vi nu kunna lägga bakom oss. 

MItt bolag Renbloc och Telge strävar troligtvis åt samma mål, vi vill ju alla se en bättre framtid för våra barn och barnbarn, även om vi nog är oense om hur man kommer dit. Men jag är oerhört glad över att detta lyfts på agendan och att man äntligen vågar diskutera problemet. 

Därför vill jag bjuda in alla elbolag, inte bara Telge utan alla från GodEl till Vattenfall, i dialogen om ursprungsgarantiers vara eller icke vara. Framtiden måste vara hållbar, öppen och ärlig och vi måste sluta förvirra elkonsumenten - tillsammans bygger vi den framtiden. 

Nils Söderström
vd, Renbloc AB

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News