Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Utveckla teknikerna först - sedan kan vi diskutera potentialen ”

REPILK. Utveckla tekniker som klarar av att återvinna PVC på ett säkert sätt först, sedan kan vi ta en diskussion om vilken potential som finns, skriver Jerker Ligthart, expert på kemikalier och policy på Chemsec i en replik till Ikems och PVC-forums debattartikel och utspel i veckan.

Publicerad: 10 juni 2021, 16:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jerker Ligthart, expert på kemikalier och policy på Chemsec svarar på en debattartikel av Lena Lundberg, verksamhetsansvarig på PVC Forum.

Foto: Chemsec och Getty Images


Det är bra att vi är överens om att farliga kemikalier inte ska återvinnas och att samma krav ska ställas på återvunna material som nya. Men vår syn på vad som är farligt verkar skilja sig åt. 

Följ debatten

Läs ”Föråldrad syn på PVC ett hinder för en cirkulär ekonomi”

Bly och andra tungmetaller ska inte återcirkuleras oavsett mängd, och inte heller spädas ut och det samma gäller för ftalater. Vill man leva upp till ett påstående att farliga kemikalier inte ska ingå i ett cirkulärt kretslopp är återvunnen PVC med upp till 2 procent bly inte acceptabelt. Att då hävda att det är lagstiftarna som skapar osäkerhet gällande hur man ska hantera återvunnen PVC på är inte riktigt hederligt.

På grund av de enorma mängderna PVC i byggmaterial är naturligtvis potentialen för att återvinna detta stor. Men, de reella hindren att återvinna PVC utan farliga kemikalier är fortfarande större. 

Idag finns det ingen teknik som klarar av att göra detta. Som nämns är inte heller kemisk återvinning ett val då det inte heller här finns processer som kan klara av att hantera PVC på grund av dess korrosiva natur i kemiska processer.

Utveckla teknikerna som klarar av att återvinna PVC på ett säkert sätt först. Sedan kan vi ta diskussionen om vilken potential som finns, i verkligheten, inte i en avlägsen framtid.

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.