Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vänd inte sömmerskorna ryggen H&M, skriv på säkerhetsavtalet

Åtta år efter klädfabrikskatastrofen och kollapsen av Rana Plaza i Bangladesh kräver Charlie Aronsson från Fair Action och Fiona Sjöberg från Fashion Revolution Sverige att H&M och 15 andra svenska företag skriver under ett flerårigt avtal för att garantera sömmerskornas säkerhet i Bangladesh.

Publicerad: 31 maj 2021, 12:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rana Plaza i Bangladesh efter katastrofen för åtta år sedan. Charlie Aronsson från Fair Action och Fiona Sjöberg från Fashion Revolution Sverige trycker på för ett nytt säkerhetsavtal.

Foto: Wong Maye-E AP (stor bilden)


Var sjätte plagg vi svenskar köper är tillverkat i Bangladesh och H&M är världens största köpare av kläder från landet. Samtidigt visar flertalet granskningar att förhållandena i textilfabrikerna i Bangladesh är undermåliga. En ny granskning av H&M:s och Lindex leverantörsfabriker i Bangladesh visar att 9 procent av säkerhetsriskerna på fabrikerna fortfarande finns kvar. Det saknas bland annat säkra utgångar, brandlarm och sprinklersystem för att förhindra brand.

Den 24 april 2013 kollapsade textilfabriken Rana Plaza i Savar, Bangladesh. Åtminstone 1 134 människor dog och 2 500 skadades allvarligt, vilket gör tragedin till en av de värsta i sitt slag. Efter kollapsen togs ett avtal fram mellan fackliga organisationer och företag för att förbättra säkerheten i Bangladeshs klädindustri. Arbetet har varit framgångsrikt, vilket bland annat berott på att sömmerskorna och fackföreningarna kunnat påverka säkerhetsarbetet. En annan anledning är att avtalet är juridiskt bindande vilket innebär att ett företag som inte bidrar till säkerhetsförbättringar, kan ställas inför domstol. 

Svenska företag och Bangladeshs textilindustri

H&M, Polarn O. Pyret, Gina Tricot, Åhléns, KappAhl, New Wave Group (Craft Sportswear mfl), Peak Performance, Sandryds, Gekås Ullared, Brothers, Ellos Group (Ellos, Jotex, Stayhard, Homeroom), Lindex, Stadium, Intersport, ICA och Fristads är de svenska företag som skrev på det brand- och byggnadssäkerhetsavtal som gällde fram till i dag och nu är tillfälligt förlängt.

 

Bangladesh är det land som vi svenskar köper allra mest kläder ifrån efter Kina.

 

Runt fyra miljoner personer jobbar i Bangladeshs textilindustri, varav 80 procent är kvinnor.

H&M backar nu från brand- och byggnadssäkerhetsavtalet som togs fram efter kollapsen. Säkerhetsavtalet, som skulle löpt ut i dag, har nu tillfälligt förlängts med tre månader för att ge parterna ytterligare tid att diskutera. Det stora problemet är inte löst. Avtalet måste förlängas flera år framåt för att sömmerskorna inte ska behöva vara rädda för ras eller brand i klädfabrikerna. 

Modeföretagens och klädfabrikernas inställning är att de vill sköta säkerhetsarbetet mer på egen hand framöver, men det är lika trovärdigt som en bilägare som vill göra bilbesiktningen själv. Utan ett avtal kommer det inte vara möjligt att se till att klädföretagen bidrar ekonomiskt till reparationer på fabrikerna. Inte heller kommer det finnas någon oberoende övervakning av om klädföretagen varnar de leverantörsfabriker som vägrar göra nödvändiga förbättringar av säkerheten. Om fabrikerna fortsätter vägra så ska de svartlistas från att sälja till klädföretag som skrivit under avtalet.

Med sin höga svansföring på hållbarhetsområdet så borde det vara en självklarhet för H&M att fortsätta säkerhetsarbetet som både fackliga organisationer, investerare, och FN-organet ILO menar fungerat väl i många år. Avtalet är ett av få goda exempel på tydliga förbättringar av arbetsvillkoren inom textilindustrin. Det borde snarare utökas till fler länder i stället för att avslutas. Esprit, Asos och fem andra europeiska företag har redan meddelat att de vill skriva under avtalet. Vi uppmanar H&M och andra svenska företag som Lindex, Kappahl och Polarn O. Pyret att följa deras exempel och omgående skriva under ett flerårigt avtal så att sömmerskorna kan vara trygga på jobbet även framåt. Ingen ska behöva vara rädd för brand eller ras på sin arbetsplats.

Charlie Aronsson
kanslichef, Fair Action

Fiona Sjöberg
koordinator, Fashion Revolution Sverige

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.