Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vänsterpartiet enda garanten för en grön region

Regionvalet kallas ofta det bortglömda valet, men regionen har stor makt över klimatarbete, vägbyggen, kollektivtrafik och energi. Vi kommer aldrig att samarbeta med partier som inte vill ta krafttag mot klimatförändringarna, skriver Anna Sehlin (V), oppositionsråd Region Stockholm, och listar partiets förslag.

Publicerad: 8 september 2022, 08:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Anna Drvnik


Ämnen i artikeln:

MiljöpolitikKlimatpolitikVänsterpartietHållbara Transporter

Mitt under brinnande klimatkris höjs priserna i kollektivtrafiken och det planeras för nya motorvägar. Vänsterpartiet vill se en grönare Region Stockholm, och lovar att inte samarbeta med partier som inte tar klimatkrisen på allvar.

Hur ska man som klimatvän rösta i Stockholms regionval den 11 september för att få mest ut av sin röst? Regionvalet kallas ofta det bortglömda valet, men regionen har stor makt över klimatarbete, vägbyggen, kollektivtrafik och energi. Enligt Naturskyddsföreningen är Vänsterpartiet och Miljöpartiet de grönaste partierna i regionen, men vilket ska man egentligen välja?

De senaste fyra åren har Miljöpartiet styrt Region Stockholm tillsammans med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Inget av dessa samarbetspartier nämns som miljövänliga i Naturskyddsföreningens undersökning. Miljöpartiet har haft svårt att få igenom klimat- och miljösatsningar som verkligen får betydelse, just eftersom deras samarbetspartier prioriterat annat. Tyvärr.

”Miljöpartiet har haft svårt att få igenom klimat- och miljösatsningar som verkligen får betydelse, just eftersom deras samarbetspartier prioriterat annat. Tyvärr.”

Under valrörelsen pratar MP gärna om lägre priser i kollektivtrafiken, men den senaste mandatperioden har det blågröna styret i Region Stockholm höjt priset på SL-kort varje år. Det kostar i dag 970 kronor i månaden att åka kollektivt, det är inte vad klimatet behöver. Vi hade gärna sett att de valt annorlunda efter valet och samarbetat vänsterut för att på riktigt få till de förändringar som vårt klimat behöver.

Om Vänsterpartiet i Region Stockholm får väljarnas mandat kommer vi efter valet att driva att:

1. Bygga ut kollektivtrafiken så att fler kan resa med den. Vi vill förbättra kollektivtrafiken med fler busskörfält och snabbussar.

2. Stänga Bromma flygplats och inte bygga ut Arlanda.

3. Stoppa nya motorvägsbyggen som Tvärförbindelse Södertörn och Östlig förbindelse. Vi måste minska biltrafiken, inte öka den.

4. Sänka taxorna i kollektivtrafiken. Barn och unga ska åka gratis hela året.

5. Bygga ut den havsbaserade vindkraften. Installera solpaneler på regionens sjukhus och kollektivtrafikdepåer.

Det är ditt val. Vi kommer aldrig att samarbeta med partier som inte vill ta krafttag mot klimatförändringarna, det lovar vi. Och vi håller vad vi lovar.

Anna Sehlin (V)
Oppositionsråd Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.