lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi är inte ett parti – men ställer upp i valet för att vi måste samarbeta om klimatet

Den kommande mandatperioden är den tid vi har för att påbörja massiva utsläppsminskningar. I stället för att lägga ned de få samarbetsorgan som finns på regeringsnivå behöver vi nu samlas – oavsett annan övertygelse – för att minska utsläppen NU. Det skriver William Grönlund, talesperson och riksdagskandidat för Klimatalliansen.

Publicerad: 14 juli 2022, 10:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

William Grönlund ställer upp i riksdagsvalet för Klimatalliansen. Det är inte ett politiskt parti utan budskapet är att samarbeta över partigränserna för klimatet.


Ämnen i artikeln:

KlimatalliansenKlimatpolitikMiljöpolitik

Det är ofattbart: När nya rapporter med vetenskapliga varningar och extrema väderhändelser sveper in över oss i takt med den för tidiga högsommarhettan väljer regeringen att i praktiken lägga ned sitt klimatkollegium. Den sammankomst där regeringens mäktigaste ministrar regelbundet träffas för att hitta sätt att möta mänsklighetens största utmaning någonsin finns alltså inte mer. Vi behöver göra precis tvärtom. I Statsrådsberedningen behövs en kvalificerad grupp som, under statsministerns ledning, organiserar och samordnar regeringens insatser för att tillsammans ta oss ur denna katastrof. 

”Politiken, som den praktiseras i dag, är uppenbarligen oförmögen att leda folket i tider av klimatkatastrof. Vi behöver bryta upp gränserna inom politiken.”

I sin regeringsförklaring beskriver Magdalena Andersson kampen för klimatet som ett prioriterat område, men väljer sedan att både sänka skatten på drivmedel och minska klimatbiståndet. I ny forskning går hållbarhetsexperten Gaya Herrington igenom data som visar att den på 70-talet publicerade skriften Limits to growth, av Club of Rome, mycket väl kan ha rätt i att vår civilisation står inför en kollaps inom 20 år till följd av vår oreflekterade överkonsumtion av jordens resurser. Politiken, som den praktiseras i dag, är uppenbarligen oförmögen att leda folket i tider av klimatkatastrof. Vi behöver bryta upp gränserna inom politiken. Oavsett om du är socialist, liberal eller konservativ är självbevarelsedriften grundläggande både avseende dig själv och dina barn. Viljan att överleva är inte ideologisk. Den är mänsklig. Det är i tider av yttersta nöd och fara som vi behöver samlas. Det mörka mördande hot som utgjordes av en växande krigisk centraleuropeisk nazism och utbrottet av det finska vinterkriget gav Sverige en samlingsministär. Inför hotet av civilisatorisk kollaps måste de politiska ledarna återigen hitta sätt att bilda nya breda allianser.  

Klimatalliansen har, trots att vi inte är ett parti, valt att ställa upp till riksdagsvalet 2022, med just samarbete som huvudbudskap. De ideologiska skygglapparna i riksdagen måste kastas omgående och de stuprör som följer departementsstrukturen sammanlänkas med hängrännor i form av sammansatta ledningsfunktioner med en sak för sina ögon. Få ned utsläppen NU!  

”Den kommande mandatperioden är den tid vi har för att påbörja massiva utsläppsminskningar.”

I sin bok Jorden – vår planets historia och framtid är klimatforskarna Johan Rockström och Owen Gaffney glasklara när de skriver att ”tiden är på väg att rinna ut. Det årtionde som vi nyligen anlänt till – det glada 2020-talet – blir avgörande för mänskligheten”. Alla människor vet i dag att vi är i avgörandets ögonblick. Den kommande mandatperioden är den tid vi har för att påbörja massiva utsläppsminskningar. Det är då horribelt att minska ambitionerna och lägga ned de få samarbetsorgan som finns på regeringsnivå. 

Vi behöver nu samlas – oavsett annan övertygelse – för att den folkliga oron närmar sig kokpunkten. Vi kan nu visa vad mänskligheten är kapabel till. Vi kan så långt mycket mer än att förstöra. Vi kan hela och förvalta. 

William Grönlund
Talesperson och riksdagskandidat för Klimatalliansen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev