Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi måste välja: Preems oljeraffinaderi eller en trygg planet

Inför domstolsavgörandet om Preemraffs utbyggnad i Lysekil skriver Greenpeace i Sverige att den fossila energin måste stanna i marken. Samtidigt menar miljöorganisationen att Preem investerat miljoner i en greenwashing-kampanjer i media för att fortsätta med sin fossila verksamhet.

Publicerad: 9 mars 2020, 16:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Isadora Wronski och Greenpeace i Sverige driver in i det sista på för att stoppa Preemraffs utbyggnad i Lysekil.

Foto: Thomas Johansson TT och Greenpeace


Fossila verksamheter har i åratal har varit en självklar del av samhällsekonomin men den eran har nu kommit till sin vägs ände. För den som tagit del av samhällsdebatten, opinionen, ekonomiska analyser eller lyssnat till den samlade forskningsexpertisen så är läget glasklart: Den fossila energin måste stanna i marken. 

All expansion måste omedelbart upphöra och utfasningen måste ske skyndsamt och direkt. Sverige måste ner till nära nollutsläpp 2030 och även vara pådrivande för att EU ska höja ambitionen och minska sina utsläpp med minst 65 procent till år 2030. Det må låta hårt, kanske radikalt, men det är vad som krävs. De som satt sig in i klimatforskningen skulle inte heller hävda något annat.

Kvartalsekonomins kortsiktighet, jakten på ständig utdelning till några fåtal aktieägare har länge fått styra hela vår samhällsutveckling. Nu är hela vårt samhälle på väg rakt ner i avgrunden, då de som investerat i fossilbolag som Preem kämpar hårt för att krama ur varenda krona ur de dödsdömda verksamheterna. 

Resten av oss, vi skattebetalare och människor runtom i världen, kommer få stå för notan för all förödelse ett fåtal människor drev med det enda syftet att fylla sina egna fickor. Alla framtida generationer kommer att få leva med de oåterkalleliga konsekvenserna av de handlingar vi gör och inte gör i dag.

Det är självklart svårt för oss andra, som inte äger aktier multinationella oljebolag att föreställa oss hur ett samhälle utan fossil energi skulle kunna se ut. Ändå tror jag de flesta egentligen är ganska överens och vill bo i ett land med ren luft, levande skogar och friska hav. Ett tryggt samhälle där människor, växter och djur mår bra och inte blir sjuka av kemikalier eller luftföroreningar från industriell verksamhet. En blomstrande ekonomi baserad på innovation, hållbara och moderna teknologier där människor kan tjäna sitt uppehälle på ett meningsfullt sätt och känna stolthet inför den gemensamma välfärd som skulle komma därav. 

I ett sådant samhälle finns det inte plats för Preems planerade oljeraffinaderisatsning. Preems verksamhet kan inte heller rättfärdigas med påståenden om att ”utsläppen kommer minska senare” eller att de kommer framställa ”bättre” fossila bränslen. 

För att kunna driva igenom sin enorma fossilsatsning har Preem därför investerat miljoner i en Greenwashing-kampanj i Expressen och Dagens Nyheter. Genom att få sina artiklar att se ut som redaktionellt innehåll har de publicerat reklamartiklar bakom rubriker såsom ”Ny studie: Preem har lägst koldioxidutsläpp i Europa”, Preems vd om klimatmålet: ”Råoljan har ingen framtid” och ”Nya bränslet som gör att vi kan flyga utan ångest”. 

Innehållet i alla artiklar är detsamma. Preem lovordar sig själva genom att säga att de är så mycket bättre än alla de andra oljebolagen på marknaden, för de kommer använda en renare olja än de andra och de kommer bättra sig lite snabbare än de andra bolagen. 

Året är 2020 och klimatkrisen är här. Med nuvarande utsläpp går vi mot en uppvärmning som går långt över Parisavtalets begränsning om 1,5 graders uppvärmning. Just nu går vi mot fyra grader. I en sådan situation har vi inte tid med med låtsatslösningar och greenwashing. Och vi har absolut inte tid eller koldioxidbudget för ett nytt oljeraffinaderi - hur mycket Preem än önskar det. 

Isadora Wronski,
chef för Greenpeace i Sverige

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News