Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vi välkomnar ökad transparens för elkunderna

Om det skapas ett system som säkrar både transparens och verklig klimateffekt, kommer vi självklart att stödja det, men än så länge är ursprungsgarantier det bästa vi har även om kunden inte får 100 procent förnybar el varje sekund, skriver Emmy Tollin, hållbarhetsansvarig GodEl i sitt bidrag till den pågående diskussionen om hållbar el.

Publicerad: 8 juni 2020, 13:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nils Söderström från Renbloc tar upp ett viktigt ämne i Aktuell Hållbarhet den 4 juni. Att förbättra transparensen och ge konsumenterna verktyg till att välja de mest hållbara alternativen är den väg också vi vill gå. Elbranschen måste arbeta aktivt för att uppfylla klimatmålet om 100 procents förnybar elproduktion till 2040. 

Nästa fråga är hur vi bäst går till väga för att nå dit. Här blir diskussionen tyvärr ofta väldigt teknisk och komplicerad, men för att försöka förklara: det som Renbloc förordar är en realtids-märkning av den el som konsumeras. Kan Renbloc skapa ett sådant system är det givetvis intressant, men det innebär emellertid inte att vi löser problemet med elens påverkan på klimatet. 

När det gäller el så är den enda kWh som är bra för miljön och inte har någon påverkan på klimatet, den som varken produceras eller konsumeras. Nu lever vi i ett modernt samhälle och de flesta är överens om att vi behöver el för att samhället ska fungera. Då gäller det att välja den el som har absolut minst påverkan och använda den smartare och mer effektivt än vad som sker i dag. 

Vi på God El och några elbolag till i Sverige har valt att köpa den el som Naturskyddsföreningen certifierar Bra Miljöval, vilket är den bästa som finns då den är bättre för miljön för att den kommer från vatten- och vindkraft som inte hotar de lokala ekosystemen såsom konventionell förnybar elproduktion. Elen är också bättre för klimatet eftersom den kommer från förnybara källor som inte kräver förbränning av fossila bränslen vid elproduktionen. Så allt är bra då? Nej, det räcker dessvärre inte. 

Eftersom det inte går att märka eller styra en elektron rent fysiskt går det aldrig att veta säkert varifrån elen kommer, så länge du inte till exempel har en direktkabel mellan källan och användningspunkten. Så fort vi kopplar på ytterligare fler kraftkällor, till exempel ett kolkraftverk samt ett vattenkraftverk och dessutom delar kabelnätverk med fler fastigheter, så är det fysikaliskt omöjligt att veta om den el som just jag får kommer från vindsnurran, kolkraftverket eller vattenkraften i realtid. 

I dagsläget har Sverige ett elhandelssystem med ursprungsgarantier som kommer från EU:s elmarknadsdirektiv. Det systemet säkerställer att exakt den mängd el som vi säljer till våra kunder också tillverkas inom de strikta ramarna för Bra Miljöval. Det garanterar dock inte att jag får 100 procent förnybar el märkt Bra Miljöval varje sekund. Elen flödar i ett system där den närmaste kraftkällan sannolikt blir den som får leverera till mig, eftersom el fungerar så rent fysiskt. 

Transparens är viktigt för att skapa ett hållbart elsystem. Det ökar efterfrågan på förnybar el över hela marknaden. I kombination med energisparande och andra effektiviseringar är det den väg vi måste gå för att nå målet 2040. Om Renbloc lyckas skapa ett system som säkrar både transparens och verklig klimateffekt, kommer vi självklart att stödja det. 

Emmy Tollin,
hållbarhetsansvarig GodEl

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News