Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Wiesner (C): Låt inte EU klä fossil gas i gröna kläder

Europa riskerar att gynna en ulv i fårakläder när man med skattemedel finansierar en fossil miljöbov iklädd grön kostym. Därför har vi den här veckan röstat för ett stopdatum för statliga medel till fossil vätgas, skriver Europaparlamentariker Emma Wiesner (C)

Publicerad: 26 maj 2021, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Fredrik Wennerlund


Först ut var namnbytet från fossilgas till naturgas, en lobbyinsats från oljeindustrin i miljardklassen. Nu riskerar Europa återigen att gå i samma fälla när vätgas utropas till klimathjälte och lösningen som Europas gasberoende länder väntat på. Vätgasens mörka baksida är dock att 95 procent av gasen i dag fortfarande är fossil. Europa riskerar att gynna en ulv i fårakläder när man med skattemedel finansierar en fossil miljöbov iklädd grön kostym. Därför har vi den här veckan röstat för ett stoppdatum för statliga medel till fossil vätgas.

Europa behöver byta ut sitt energisystem. Med 73 procent fossil energi är det uppenbart att den traditionella energiförsörjningen inte kommer att ta Europa närmare Parisavtalet. Allt för sent har Europas länder, som efter en sen krogrunda, börjat kvart-i-tre-spana efter fossilfria energialternativ. Många har sneglat intresserat på den attraktiva vätgasen. Rätt hanterat kan vätgas producerad på förnybara energikällor vara nyckeln till klimatframgång – men för den naive kan man lätt förföras av dess gröna kostym.

Vätgasen, som är en energibärare och ingen energikälla i sig, utmålas som ett nytt spännande alternativ för såväl industri, transport, flyg, stål, bostäder och energilagring. Vätgasen har många fördelar och kan skapa många möjligheter för helt nya sektorer, såsom ståltillverkning, om ett genombrott i större skala lyckas. Det är dock viktigt att komma ihåg att vätgasen inte är bättre än den energi som den tillverkas av. Det är därför viktigt att energiomställningen nu sker med hjälp av fossilfria resurser och grön el.  

Den absoluta majoriteten av vätgasen som produceras i dag kommer dock från fossil naturgas. Nya möjligheter öppnas när vätgas kan produceras enbart med hjälp av el och vatten. Men för kolberoende länder som Tyskland, Polen och Estland är de positiva klimatfördelarna begränsade så länge som elen har hög klimatpåverkan. Liksom krogragget lockar vätgasen med mycket, men klarar i dagens läge inte av att leverera som utlovat. Den fossila industrin gömmer sig ofta inuti den för stora gröna kostymen.

Nu har vi i Europaparlamentet antagit vår vätgasstrategi för hur Europa ska öka sin vätgasproduktion. Många är de länder som har ropat efter mer statlig finansiering och skattemedel för att påskynda utbyggnaden av vätgas. Det är viktigt med enklare regler för att skynda på energiomställningen och undanröja marknadshinder för vätgas - men det är också viktigt att inte luras av tomma gröna löften.

Centerpartiet välkomnar därför den nya EU-strategin som innehåller tydliga regler och märkningar för vätgasens ursprung. Men det behövs också ett tydligt stoppdatum för statliga medel till fossil vätgas. Vi beklagar dock att varken S och M anser att ett stoppdatum är något som Europa behöver. Nu riskerar Europas skattebetalare att falla handlöst i den fossila industrins händer och sökandet efter den sanna gröna kärleken fortsätter.

Emma Wiesner
EU-parlamentariker (C) 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.