E-prize
E-Prize 2020: Här är Sveriges 9 smartaste energiinnovationer
Publicerad: 2 juni 2020, 09:42
Elflygplan, AI-styrda fastigheter och nästa generations solceller - här är alla 9 finalisterna till årets E-Prize, Sveriges största energitävling i näringslivet.
Omstarten av ekonomin efter Coronakrisen innebär en unik möjlighet till satsningar på bättre och smartare lösningar som också kan hjälpa oss ur klimatkrisen.
– Nya tjänster, produkter, processer och system måste visa vägen och förbättra hur vi gör saker i dag. Det är så inspirerande med den framåtanda och teknologiska bredd som årets finalister visar upp. Alla har chans att bli vinnare – i E-prize och på marknaden, kommenterar Jenny Larsson, vd för ABB Power Grids Sweden och en av jurymedlemmarna för årets E-Prize.
E-Prize är en innovationstävling för smartare energilösningar som arrangeras för 12:e året av energibolaget Eon. I år är Aktuell Hållbarhet och Dagens industri med som samarbetspartners.
Hon får medhåll av David Frykman, general partner på Norrsken VC, den sociala entreprenörshubens riskkapitalfond.
– Innovationer och företagande kommer vara avgörande för att lösa klimatfrågan och det är väldigt kul att se att Sveriges entreprenörer ligger i framkant. Även i år håller finalisterna hög nivå och ger bra exempel på hur bolagsbyggare bidrar till omställningen till hållbara transporter, energieffektivisering och förnybar energi, menar han.
Om fem år kan ”luftens kollektivtrafik” vara eldriven. Heart Aerospace är den svenska uppstickaren som utvecklar ett elflygplan för 20-talet passagerare för kortare inrikesflygningar och tillika en av E-Prizefinalisterna i kategorin hållbara transporter. De två övriga finalisterna hittar vi till sjöss. Wallenius Marine, ett av Sveriges största rederier har tillsammans med bland andra KTH utvecklat ett koncept för vindkraftdrivna fraktfartyg som ska kunna minska energianvändningen vid en frakt med 90 procent.
X Shore utvecklar båtar modell mindre, men eldrivna sådana. En ”fritidsbåtarnas Tesla” som även har ett miljötänk som innefattar mer än en eldriven motor utan som genomsyrar hela designprocessen.
I kategorin förnybar energi är årets E-Prizefinalister Exeger som utvecklar nästa generations solcell som sömlöst kan integreras i en lång rad hemelektronikprodukter och ge produkterna evigt batteriliv. De tillverkas i en miljövänlig fabriksprocess mitt i Stockholm med första kunder som Samsung och POC Sports.
Även den andra finalisten i kategorin hittar vi i solenergisektorn, Absolicon Solar Collector, som utvecklat en koncentrerande solfångare med världens högst uppmätta optiska verkningsgrad för ett litet paraboliskt tråg. Solfångaren följer solen under dagen och omvandlar solljuset till 160-gradigt trycksatt hetvatten eller ånga.
Finalist nummer tre är däremot ett havsenergibolag, Minesto, som har utvecklat en egen metod, Deep Green, som möjliggör effektiv energikonvertering i långsamma havsströmmar.
I kategorin energieffektivisering går Eliq till final, bolaget vars energianalysapp används av en rad av världens energibolag för att erbjuda sina kunder att få bättre kontroll på energiförbrukningen.
Myrspoven är finalist nummer två som med hjälp av artificiell intelligens, AI, vill revolutionera energistyrningen i världens alla byggnader genom att fastighetsägarna såväl kan köpa och sälja energi på ett kostnadseffektivt sätt till energisystemet vilket ger en flexibilitet som tillåter en större andel förnybar energi.
Enjay slutligen har ett unikt patenterat system för ventilationsindustrin som möjliggör lönsam energiåtervinning i restaurangmiljön. Återvinning av energi i frånluften från traditionella restaurangventilationssystem är svårt på grund av stora mängder fett och sot som skadar utrustningen.
Av Per Olof Lindsten
Årets E-Prizejury:
Expertjuryn som har valt ut finalisterna till årets E-prize består av Jenny Larsson, vd ABB Power Grids Sweden, David Frykman, general partner Norrsken VC, Johanna Lakso, vd Power Circle, Christian Roos, head of strategy & innovation Eon Energilösningar och Per Olof Lindsten, ekonomijournalist specialiserad på hållbarhet och innovation tillika juryns ordförande.