fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-Prize 2021: Batterier och biokol vinner 13:e upplagan av Sveriges största energipris

Publicerad: 17 november 2021, 09:45

Vinnarna av E-Prize 2021.

Batterier och energilagring är på god väg att bli en ny svensk spjutspetsindustri. Två av årets tre vinnare av E-Prize, Sveriges största energiutmärkelse i näringslivet, Polarium och Echandia Marine finns inom batteriområdet. Den tredje E-prize-vinnaren är bioenergiutvecklaren Nextfuel.


PL

Per-Olof Lindsten

per-olof.lindsten@di.se


Det är 13:e året i rad som energikoncernen Eon tillsammans med Aktuell Hållbarhet och Dagens industri prisar Sveriges smartaste energiinnovationer. 

På transportområdet är det elektrifieringen som idag totalt dominerar utvecklingen, såväl på land, i luften och till sjöss. I kategorin Hållbara transporter är årets vinnare av E-Prize Echandia Marine som utvecklar och levererar batterisystem och kombinationer med batteri- och bränslecellslösningar för användning i riktigt tunga och energikrävande applikationer och miljöer som fartyg. Juryns motivering lyder: ”Målet är att genomföra med den tyngre sjöfarten vad Tesla gjort med personbilarna, en elektrifieringsrevolution. Med unikt kraftfull batteriteknik är man på god väg att minimera de maritima klimatutsläppen de kommande åren.” Övriga finalister i kategorin var elbåtstillverkaren Candela och Chargenode som utvecklar laddsystem för elfordon.

Ett batteribolag står också som segrare av E-Prize i kategorin Energieffektivisering med Polarium som utvecklar avancerade batterisystem som reservkraft i mobiltelefonnäten och som nu också satsar på marknaden för energioptimering och lagring i kommersiella fastigheter och industri. Vinnarmotiveringen lyder: ”Hög innovationshöjd och fokus på en väl utmejslad nischmarknad har gjort att omsättningen dubblats årligen de senaste fem åren. Med siktet inställt på en bredare marknad för att ytterligare driva på elektrifiering och energioptimering ges dessutom nya, lovande möjligheter för tillväxt och klimatvinster.” Här var materialteknikföretaget Graphmatech och Batteryloop, som utvecklar energilager av uttjänta elfordonsbatterier, de övriga finalisterna.

I kategorin Förnybar energi heter årets vinnare av E-Prize Nextfuel med sin unika teknik för att framställa biokol från i princip vilken biomassa som helst, med motiveringen: ”En lika enkel som genial lösning för en en lång rad utsläppstunga och kolberoende industrier som arbetar febrilt med att minska sina klimatavtryck. Kombinerat med en smart affärsmodell och minimala anpassningskrav kan genomslaget bli snabbt och stort.” Förnybar energi-finalister var även vågenergibolaget Corpower Ocean och Peafowl Solar Power som utvecklar transparenta solceller.

Expertjuryn för E-Prize 2021 har bestått av Johanna Lakso, vd Power Circle, Klementina Österberg, vd GU Ventures AB, Christian Roos, head of strategy & innovation Eon, Lina Håkansdotter, avdelningschef hållbarhet och infrastruktur, Svenskt Näringsliv och Per Olof Lindsten, journalist och juryns ordförande.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev