tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-Prize 2022: Det är Sveriges smartaste energiinnovationer just nu

Publicerad: 24 november 2022, 08:53

Jonas Bergqvist, RISE, deltog i E-Prizejuryn, Otto Lundman & Lundman Junior, Modvion, Peter Ringstad, Ligna Energy, Erik Martinson, Svea Solar, Mikael Mahlberg, Candela och jurymedlem Christian Roos, E.ON.

Foto: Pax Engström Nyström

Flygande elfartyg och batterier och vindkraftverk av trä - där är de tre innovationerna som står som vinnare av årets E-Prize, Sveriges största energipris som i år delas ut för 14:e året i rad av Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen E.ON.

Ämnen i artikeln:

ElfordonVindkraftverkEnergiförbrukning

PL

Per-Olof Lindsten

per-olof.lindsten@di.se


I en tid när elpriser och energikris är ständiga förstasidesnyheter och på allas läppar finns det de som har fokus lite längre fram, i framtidens energilandskap. Med energiinnovationstävlingen E-Prize har Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen E.ON nu i 14 år granskat, sporrat och belönat innovatörerna och entreprenörerna som satsar allt på att hitta nya, gröna energilösningar.

Nu är årets omgång avgjord och som vinnare 2022 i kategorin hållbara transporter står Candela som efter genombrottet med sina elektriska bärplansbåtar som drar 80 procent mindre energi än konventionella båtar nu lanserar likaså flygande, energisnåla elfärjor. Juryns motivering lyder: ”I täten med en banbrytande teknologi som inte bara är klimatsmart utan lika energismart har de faktiskt möjligheten att förändra hela transportsystemet.” 

Övriga finalister i kategorin var Elonroad och Roam.

Modvion, som likaså står inför ett genombrott med sina unika vindkrafttorn i trä, som både gör vindkraftsindustrin helt klimatneutral och förenklar utvecklingen mot högre torn, vinner kategorin förnybar energi. Här lyder expertjuryns motivering: ”Med hög innovationshöjd och den svenska skogen till hjälp lyfter dom hållbarheten ytterligare till skyarna för den främsta förnybara energin just nu.”

Övriga finalister i kategorin var Svea Solar och Cellfion.

Vinnaren i den tredje kategorin har skogen och fiberbaserad råvara gemensam med Modvion. Vinnaren inom energioptimering heter Ligna Energy som utvecklat träbatterier där restprodukten lignin är en del av batterikomponenten vilket bidrar till sant hållbar energilagring utan miljöfarliga bristråvaror. Juryns motivering lyder: ”De utmanar den dominerande tekniken med ett helt eget unikt, hemlagat recept. Och med potentialen att svinga sig från minsta småskaligt till storskaligt finns möjligheten att verkligen göra skillnad i en av de hetaste framtidsbranscherna.”

Övriga finalister i kategorin var Envista och Texel.

Utöver dessa tre pristagare delades också Folkets E-Prize ut till den finalist som röstats fram till favorit av Aktuell Hållbarhets läsare. Detta gick till Svea Solar, Sveriges största solenergiföretag som storsatsar vidare på Europaexpansion och på storskaliga solparker.

Expertjuryn

Expertjuryn för E-Prize 2022 består av Anna Wolf, tf vd Power Circle, Sara Wallin, vd Chalmers Ventures, Jonas Bergqvist, fokusområdesledare framtidens energisystem, RISE, Christian Roos, innovationschef, E.ON och Per Olof Lindsten, ekonomi- och innovationsjournalist och juryns ordförande.

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev