Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-Prize: De jagar husens värmebovar med AI

Publicerad: 20 september 2022, 08:05

”Att bolagen blir oroliga för exponering mot höga energipriser är naturligtvis otroligt viktigt för oss”, säger Envistas vd Teodor Hovenberg.

Foto: Envista AB

Så ska deras ”personlighetstest för byggnaders värmeförbrukning” rädda fastighetsägarna genom energikrisen.

– Det är inte bara den här vintern, utan det kommer fler vintrar. Vi vill hjälpa bolagen att positionera sig långsiktigt rätt i energisystemet, förklarar Envistas vd Teodor Hovenberg.

Envista är en av finalisterna i tävlingen E-Prize som Aktuell Hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med energikoncernen Eon.


Ämnen i artikeln:

Energi och Miljö

– Vi energioptimerar fastighetsbestånd, men på ett mycket mer effektivt sätt. Genom att hitta de byggnader som uppvisar de bästa förutsättningarna att lägga tid och pengar på, de som indikerar en överförbrukning av värme, förklarar Teodor Hovenberg, vd och medgrundare i Envista.

Envistas metodik punktmarkerar på så vis byggnader med högre värmeanvändning än beräknat. 

”Det är som ett ‘personlighetstest för byggnaders värmeförbrukning’, som hjälper fastighetsägaren att förstå var det är mest lönsamt att sätta in åtgärder. Det sparar stora belopp i inventeringskostnader, tid i energiomställningen och naturresurser genom att det leder till ett mer energieffektivt fastighetsbestånd.”

Metoden går ut på att visa avvikelserna i energiförbrukning med hjälp av benchmarking gentemot tiotusentals andra byggnader.

– Inte bara att ‘det drar mycket energi och det är ett äldreboende’ utan ”drar mycket trots att det är ett äldreboende.’ Vi kompenserar för typ av verksamhet, geografiskt läge, byggnadsform, hur många som bor och verkar där. Vi sorterar bort allt brus som du som förvaltare ändå inte kan påverka, för att hitta husen som drar mycket av en anledning som du faktiskt kan påverka, beskriver Teodor Hovenberg.

Bolaget riktar sig till större fastighetsägare, med bestånd på 500 byggnader eller fler.

– Då har man oftast svårt att lära känna alla husen som individer. Där är en digitaliserad metod otroligt kraftfull.

E-Prize - Sveriges största energipris

Envista är en av 9 finalister i årets E-Prize där Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen Eon för 14:e året belönar Sveriges smartaste energiinnovationer. Övriga finalister 2022 är Candela Technology, Elonroad, Roam, Ligna Energy, Texel Energy Storage, Cellfion, Modvion och Svea Solar. Vinnarna av E-Prize 2022 presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv 23 november.

Envistas mjukvara för dataanalys använder sig av artificiell intelligens, maskininlärning och interaktiv webbgrafik för kvalitativ analys av såväl hela städer och energisystem, som enstaka hus. 

– Vi installerar inte en massa sensorer utan använder bara befintlig data från myndigheter, energibolag och kundernas data de redan har.

Det är i praktiken en digital tvilling som byggs upp av alla hus i bestånden med hjälp av mjukvaran. 

– Sedan, när vi presenterar resultaten, gör vi en ganska lekfull workshop där fastighetsägarna ska lära känna sina kåkar ännu bättre. Vi försöker då också samla hela organisationen i bolagen, inte bara teknikerna utan också förvaltningsrepresentanter och ledning och vd i samma rum för att prata energi och hållbarhet på riktigt.

Bland kunderna i dag finns bland andra Stångåstaden i Linköping, Familjebostäder i Göteborg och Mälarenergi.

Målet framöver är att hitta partners som kan hjälpa bolaget att marknadsföra mjukvaran och coacha kunderna. 

– Vi har börjat jobba med ett av de stora, internationella teknikkonsultbolagen. Det finns också många stora energibolag som kan bli våra partners. Vi har ju nu en gigantisk utmaning i hur vi gör oss mer oberoende av Putins gas i Europa. Vi vill gärna hjälpa de internationella energibolagen i detta.

Teodor Hovenberg sticker inte under stol med att den uppblossande energikrisen spelar Envista i händerna.

– Att bolagen blir oroliga för exponering mot höga energipriser är naturligtvis otroligt viktigt för oss, konstaterar han.

Men han varnar samtidigt för det han ser som lite av panik just nu. 

– Jag är rädd att folk börjar göra en del tekniska panikåtgärder i stället för att tänka strategiskt. Vi vill hjälpa bolagen att positionera sig långsiktigt rätt i energisystemet. Det som blivit tydligt den senaste tiden är att elektricitet är en osäker gren att sitta på. Och det är inte bara den här vintern, utan det kommer fler vintrar och det är då vi verkligen har kunnat hjälpa bolagen i rätt riktning.

Han ser naturgasen som den stora internationella utmaningen just nu. 

– Det hade varit roligt att vara ute i Europa nu och bidra. Vi kommer att ta in kapital under det kommande året för att göra en internationell kickstart.

– Vi har jobbat i fem år med produkten och metodiken och sett att den fungerar jättebra. Så nu vill vi få ut den ordentligt.

I fjol stannade försäljningen på 3 miljoner kronor och i år räknar Envista med att omsätta 4-5 miljoner. 

– Men nu har vi precis anställt en försäljningschef och kommer anställa fler personer så att vi har mycket större kapacitet i både sälj och leverans under nästa år.

Per-Olof Lindsten

per-olof.lindsten@di.se

Ämnen i artikeln:

Energi och Miljö

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.