E-prize
E-Prize: Han siktar på energiomställning med bara hållbara material
Publicerad: 1 november 2022, 15:27
Cellfion är ett av de nominerade företagen i tävlingen E-Prize, som Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri genomför tillsammans med Eon.
Efter träbatterier från Ligna Energy och trävindkraftverk från Modvion - nu vill Norrköpingsföretaget Cellfion också göra bränsleceller grönare med hjälp av cellulosa. Cellfion är ett av de nominerade företagen i tävlingen E-Prize, som Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri genomför tillsammans med Eon.
Norrköpingsbolaget Cellfion har hittat ännu ett sätt att använda den svenska skogsråvaran i den stora energiomställningen. Cellfions biobaserade membran är gjorda av nanocellulosa som kommer från träd. Det innebär att membranet, till skillnad från de som finns på marknaden idag, är helt fritt från farliga kemikalier, är säkert för naturen och billigare att tillverka. Membranet är den komponent i energiapplikationer som exempelvis bränsleceller för vätgas som först slutar fungera. Det är också den dyraste komponenten.
– Med vårt membran kan applikationer som bränsleceller, elektrolysörer och storskaliga flowbatterier bli en självklar del i det förnybara ekosystemet, säger Liam Hardey, bolagets vd och grundare.
Marknaden upptas idag till stora delar av den största konkurrenten som är Nafion.
– Deras membran består bland annat av samma material som du kan hitta i plast och i din teflonstekpanna. Ett stort problem med dessa är att det finns inget bra sätt att göra sig av med dem när de inte längre funkar utan att skada miljön. Cellfions membran kan enkelt förstöras genom att till exempel brännas upp i slutet av livscykeln utan att släppa ut några skadliga ämnen.
– Det unika med vårt membran än också att vi kan modifiera och justera membranet enligt kundens och applikationens krav, vilket gör den mycket mer allsidig och effektiv än de standardmembran som finns på marknaden idag, förklarar Liam Hardey vidare.
E-Prize - Sveriges största energipris
Cellfion är en av finalisterna i årets E-Prize där Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen Eon för 14:e året belönar Sveriges smartaste energiinnovationer. Övriga finalister 2022 är Candela Technology, Svea Solar, Roam, Ligna Energy, Elonroad, Envista och Modvion. Vinnarna av E-Prize 2022 presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv 23 november.
Cellfion grundades för drygt ett år sedan och utvecklar nu en första prototyp och hoppas att under nästa år komma ut med en första pilot.
– Vårt biobaserade membran är det första av sitt slag att kommersialiseras och kommer spela en stor roll i omställningen till gröna energilösningar. Vi vill se till att de blir ännu grönare med hjälp av vårt membran.
Liam Hardey ser dessutom ytterligare möjligheter för Cellfion.
– Det här är ett material som kan användas inom en massa olika områden. Det kan användas i olika batterikemier som litiumjon och superkondensatorer. Men också för sådant som vatten- och gasfiltrering.
Han ser några alternativa scenarion för Cellfions framtid där bolaget dels vill lansera sitt biobaserade membran internationellt.
– Men jag kan också tänka mig att vi går vidare för att ta fram en hel battericell. För om man verkligen ska kunna göra skillnad måste man ersätta alla de sällsynta material som finns i batterier idag med hållbara material.