fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-Prize: Här är Sveriges smartaste klimatinnovationer

Publicerad: 22 september 2021, 13:08

Bild 1/4  NextFuel har utvecklat en process som konverterar gräs eller annan biomassa till en replika av fossila bränslen som sedan kan användas direkt i dagens energiinfrastruktur.

Elbåtar som svävar på vattnet, ett nytt supermaterial som kan lindra världens kopparbrist och batterilösningar för stora fartyg. Där är tre av de mest lovande svenska energiinnovationerna just nu - och några av årets 9 finalister till E-Prize, Sveriges största energipris i näringslivet som delas ut för 13:e året i rad.

Ämnen i artikeln:

EonFörnybar EnergiInnovation

Energi- och klimatfrågan seglar högst upp på agendan, i näringslivet, i den färska höstbudgeten, bland startups, i samhällsdebatten, i geopolitiken...

Utvecklingen av nya, innovativa lösningar för att ta oss genom klimatkrisen gör också många lovande framsteg. Med det måste gå ännu mycket snabbare. 

E-Prize är innovationstävlingen där en expertjury för 13:e året i rad prisar smartare energilösningar för att stimulera utvecklingen av lovande svenska bolag med fokus på klimatinnovationer, i kategorierna förnybar energi, hållbara transporter och energieffektivisering. E-Prize är ett samarbete mellan energibolaget Eon, Aktuell Hållbarhet och Dagens industri.

– Det är med stor tillförsikt om framtiden som vi i juryn njuter av att få gå igenom alla de innovativa, energirelaterade innovationer och företag, som förändrar, och vill förändra,  världen, konstaterar Klementina Österberg, vd för GU Ventures AB och en av E-Prizejuryns expertmedlemmar.

– Finalisterna är både väl rustade, ibland redan väletablerade och har högtflygande planer som vi bedömer är genomförbara och kan bli framgångsrika, fortsätter hon.

Av en lång rad nominerade företag har nu nämligen expertjuryn valt ut 9 finalister, bolagen som har chansen att stå som slutvinnare av E-Prize 2021. 

E-Prize expertjury 2021 består av:

Johanna Lakso, vd Power Circle,

Klementina Österberg, vd GU Ventures AB,

Christian Roos, head of strategy & innovation Eon,

Lina Håkansdotter, avdelningschef hållbarhet och infrastruktur, Svenskt Näringsliv

Per Olof Lindsten, journalist, juryns ordförande.

Candela Speed Boat är första finalisten i kategorin hållbara transporter. Bolaget utvecklar och bygger världens första elbåtar och skepp med lång räckvidd och hög fart. Tack vare ett unikt bärplansystem svävar båtarna över vattenytan utan att orsaka svall, buller eller utsläpp, och med mycket låg energiåtgång. 

Charge Node, finalist nummer två, utvecklar smarta laddsystem för storskalig elbilsladdning som bygger på att många fordon delar på en centraliserad laddkälla vilket innebär att det bara behövs ett ladduttag vid varje p-plats och inte en hel laddbox.

Echandia Marine slutligen, utvecklar och säljer energisystem i form av batterier och bränsleceller för användning i fartyg och andra industriella applikationer med extrema krav på livslängd, säkerhet, höga energiuttag på kort tid kombinerat med korta laddtider. 

De tre finalisterna i kategorin energieffektivisering är BatteryLoop som har utvecklat ett  energilager för fastigheter och industri som bygger på användning av begagnade batterier från elfordon. När ett elbilsbatteri inte längre kan användas för att driva en bil har det nämligen cirka 70 procent av sin kapacitet kvar. 

Graphmatech utvecklar ett nytt material genom att kombinera grafen och koppar vilket såväl är starkare som har bättre konduktivitet. Det gör det möjligt att leda samma mängd ström genom mindre mängd koppar och därmed delvis åtgärda den globala kopparbristen. 

Tredje finalisten på temat energieffektivisering är Polarium, ett batteriföretag som är lite av systerföretag till mer kända Northvolt, som fokuserar på smarta, uppkopplade energilagringslösningar för telekom, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter.

De tre finalisterna inom förnybar energi representerar såväl sol, bioenergi och vågkraft.

Vågkraftsbolaget Corpower Ocean har en lösning som består av en boj i lättvikts-komposit kombinerat med smarta styrfunktioner inspirerade av det mänskliga hjärtats pump- och självregleringsfunktion. En lösning som både ska kunna leverera betydligt mer el i förhållande till installerad massa som klara tuffare havsförhållanden än andra vågkraftverk. 

NextFuel har utvecklat en process som konverterar gräs eller annan biomassa till en replika av fossila bränslen som sedan kan användas direkt i dagens energiinfrastruktur. Ett kolkraftverk kan ersätta kolet direkt med NextFuel:s ”chip” utan ombyggnad.

Peafowl Solar Power slutligen, är banbrytande med sina transparenta, utskrivningsbara solceller som kan användas både utomhus och inomhus för att göra elektronik självförsörjande på ström, utan behov av batterier eller elkabel. 

Alla 9 finalisterna presenterar sina innovationer närmare på en finalistfrukost den 8 oktober. 

De slutliga vinnarna av E-Prize 2021 utses den 16 november på Aktuell Hållbarhets och Dagens industris konferens Hållbart Näringsliv. 

Per Olof Lindsten
per-olof.lindsten@di.se

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev