Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-Prize: Jakten på Sveriges hetaste klimatinnovationer har börjat

Publicerad: 6 mars 2020, 15:00

Fjolårets vinnare av E-Prize.

Foto: VA/ Rikard Kilström

Energiomställningen är den största av världens klimatutmaningar. Med E-Prize vill Aktuell Hållbarhet fortsätta att sätta fokus på och stimulera innovationer som kan hjälpa till att klara klimatmålen.


Redan för 12 år sedan instiftade energikoncernen E.ON tillsammans med Veckans Affärer  E-prize, ett energipris för näringslivet, för att kunna premiera och lyfta fram de mest innovativa företagen som strävade mot en energismartare verksamhet. Det fortsätter E.ON att göra, nu tillsammans med Aktuell Hållbarhet. Energi och transporter står idag fortfarande för nära 60 procent av de totala klimatutsläppen i världen. 

Lämna dina förslag här! 

”Här finns fortsatt enorma behov av nya innovationer för att vi ska ha en chans att klara klimatmålen. Men klimatsmart energi är också ett område som blir dramatiskt mycket mer spännande och lovande för varje år som går nu. Alla nya svenska idéer och företag med allt högre innovationshöjd”, konstaterar Per Olof Lindsten, ekonomijournalist med fokus på hållbarhet och innovation tillika E-Prizejuryns ordförande sedan många år tillbaka.

Läs mer om E-Prize

Då 2009, när E-Prize instiftades, hade vi precis borstat av oss det värsta dammet efter finanskrisen. Ekonomin var i fokus. Inte många oroade sig på allvar för klimatproblematiken. Greta Thunberg hade inte ens börjat skolan. Elbilstillverkaren Tesla, för övrigt grundat samma år som Greta föddes, hade visserligen börjat producera, men då för 12 år sedan blygsamma 800 nischade sportbilar. I fjol hade produktionstakten ökats 46 000 % till 367 000 elbilar. Andelen elbilar på våra svenska vägar har ökat med 560 procent under samma tid. Den svenska vindkraftsproduktionen har ökat med nära 700 procent. Så visst har det hänt mycket positivt på energiområdet de senaste 12 åren. 

Inte minst har innovationskraften formligen exploderat på energiområdet i jakten på klimatvänligare lösningar som kan ta oss ur fossilberoendet. 

Bland de gångna årens vinnare av E-Prize finns en rad nya innovativa uppstickare som har en del av lösningarna på energiutmaningen som Ferroamp med sitt ”lego för förnybar energi, Mimbly med sin smarta tvättmaskin, Climeons kraftverk som gör el av varmvatten, transportutmanaren Einrides självkörande ellastbilar, Greater Thans digitala bilförsäkringar, banbrytande solceller från Epishine och Altereds geniala vattenuppfinningar som sparar 98 procent.

Nu letar vi efter tre minst lika innovativa och lovande företag som mottagare av E-Prize 2020, i kategorierna Förnybar energi, Energieffektivisering och Hållbara transporter.

Vem som helst kan föreslå ett företag eller en organisation som de tycker förtjänar priset i någon av de tre kategorierna. En jury bestående av några av Sveriges främsta energi- och innovationsexperter bedömer de inkomna nomineringarna och väljer ut 9 finalister, 3 i respektive kategori. De 3 slutgiltiga vinnarna av E-Prize 2020 presenteras sedan på Aktuell Hållbarhets och Dagens Industris konferens Hållbart Näringsliv 18-19 november.

Lämna dina förslag här! 

Aktuell Hållbarhet, redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News