onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-Prize: Med flygande elfärjor vill de förändra hela transportsystemet

Publicerad: 14 november 2022, 09:32

Candela är finalister i tävlingen E-prize, som Aktuell Hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med Eon. Foto: Candela

Candelas flygande elbåtar säljer som smör. Nu lanseras snart den flygande elfärjan med plats för 30 passagerare.
– Vi kan förändra hela transportsystemet, menar bolagets kommunikationschef Mikael Mahlberg.

Candela är en av de nominerade i tävlingen E-prize som Aktuell hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med Eon.

Ämnen i artikeln:

Elfordon

PL

Per-Olof Lindsten

per-olof.lindsten@di.se


150 flygande elbåtar är redan sålda. Nu för Candela diskussioner med omkring 450 städer och företag om flygande elfärjor. 

– Vi erbjuder en teknik som gör sjötransporter elektriska, men de blir också snabbare, bekvämare och framför allt drar våra båtar 80 procent mindre energi än konventionella båtar. Vi har en teknik som gör att sjötransporter kan bli konkurrenskraftiga med landtransporter i städer och på andra rutter. Så vi kan förändra hela transportsystemet, förklarar Candelas kommunikationschef Mikael Mahlberg.

Med hjälp av två bärande vingar nedsänkta i vattnet, så kallad bärplansteknik, formligen flyger Candelas båtar tyst cirka en meter ovanför vattenytan, drivna av två egenutvecklade elmotorer. Det innebär också en stabil färd. Båtarnas sensorer och programvara känner nämligen av vågor och vind, och det datoriserade styrsystemet balanserar båten 100 gånger per sekund. Ett liknande system finns i stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

– Vi är fortfarande ensamma i världen att ha tagit bärplanstekniken till marknaden och serieproducerar båtar. Nu ser vi att det kommer en massa företag som vill satsa på samma sak. Så det är en spännande marknad.

Var med och utse folkets E-Prize!

Rösta på din favorit - vem har smartaste energiinnovationen? E-Prize är ett pris som Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri delar ut tillsammans med Eon. 

Bärplanstekniken innebär att båtarna kan köra både långt och snabbt på el. Hittills har elbåtar kunnat gå antingen snabbt eller långt. Precis som med alla elbåtar ger Candelas bärplansteknik upphov till mindre buller, men också mindre svall som påverkar växt- och djurliv i haven.  

Laddinfrastrukturen är som bekant en trång sektor för elbilsutvecklingen. Candela ser inte samma flaskhals för båtlivet.

– Det ser väldigt bra ut med laddningsmöjligheter. Om man tittar på till exempel Stockholms skärgård och fritidsbåtar så är nästan alla större båtar pluginhybrider i så motto att de har stora batteribankar. Har du en 30 fots motorbåt så har du kyl och frys ombord. Så många båtar, även med förbränningsmotor laddas i skärgården idag, så det finns många laddpunkter. Eftersom våra båtar drar 80 procent mindre energi har vi också relativt modesta batterier, så det går relativt snabbt att ladda med trefas, förklarar Mikael Mahlberg.

Candela grundades 2014 av Gustav Hasselskog som idag är vd. Efter att i slutet av förra året ha rest 250 miljoner kronor i nytt kapital från EQT Ventures skalar nu Candela upp tillverkningen i en ny, fem gånger större fabrik i Rotebro, samt öppnar, enligt företaget, världens största utvecklingscenter för elektriska fartyg i Frihamnen i Stockholm.

Inom två år räknar bolaget med att kunna bygga 400 stycken C-8 fritidsbåtar per år.

I slutet av året kommer också Candelas bärplansfärja P-12 med plats för upp till 30 passagerare som ska tas i bruk av Region Stockholm på prov mellan Ekerö och Stockholms city. Region Stockholm, som ansvarar för huvudstadens kollektivtrafik, har som mål att samtliga trafikslag, inklusive sjötrafiken, ska vara fossilfria år 2030. Liknande mål finns i en rad storstäder världen över.

E-Prize - Sveriges största energipris

Candela är en av finalisterna i årets E-Prize där Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen Eon för 14:e året belönar Sveriges smartaste energiinnovationer. Övriga finalister 2022 är Roam, Elonroad, Modvion, Ligna Energy, Cellfion, Envista och Svea Solar. Vinnarna av E-Prize 2022 presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv 23 november.

Candela har också sålt de första elektriska taxibåtarna till Stockholms skärgård.  

Candela C-8, företagets nya fritidsbåt, har sålt i över 150 exemplar och är Europas bästsäljande elbåt med fullbokad produktion till 2024. 

Med dagens bränslepriser blir kalkylen allt också mer lockande för elbåtarna. En resa med Candelas fritidsbåt C-8 tur och retur Stockholms city – Sandhamn kostar cirka 70 kronor, jämfört med närmare 2000 kronor för en lika stor fossildriven planande båt.  

För de taxibåtar och färjor som Candela nu lanserar innebär den energisnåla och vattenvänliga tekniken att operatörerna kan köra snabbare, med betydligt fler avgångar, tack vare ökad fart på grund av obefintligt svall, till en lägre kostnad. Region Stockholm räknar med 40 procent minskade driftkostnader jämfört med nuvarande dieselfärja.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev