Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-Prize: Rakettillväxt för svenska solenergigiganten

Publicerad: 18 oktober 2022, 15:13

Svea Solar är ett av de nominerade företagen i tävlingen E-Prize, som Aktuell Hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med Eon.

Svea Solar har snabbt växt till Sveriges största solenergiföretag. Nu satsar man på att ta samma position ute i Europa, och på storskaliga solparker.
– Vi behöver bygga ut det förnybara i en extrem takt, konstaterar vd Erik Martinson.
Svea Solar är ett av de nominerade företagen i tävlingen E-Prize, som Aktuell Hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med Eon.

Ämnen i artikeln:

SolenergiSolceller

Per-Olof Lindsten

per-olof.lindsten@di.se


Det är snart tio år sedan Erik Martinson tog sina CSN-pengar och åkte till Tyskland för att lära sig hur man installerar solpaneler och bygger upp solenergi. Idag leder han Sveriges största solenergibolag och ett av Europas snabbast växande företag.

Svea Solar har idag tagit ett helhetsgrepp om solenergin med solpaneler, batterier, elbilsladdare, fossilfria elavtal, solcellsparker och en plattform som gör det möjligt för kunderna att producera, konsumera och sälja sin solenergi. 

– Vi behöver bygga ut det förnybara i en extrem takt. Svea Solar driver på den omställningen genom att erbjuda privatpersoner med hustak, företag och industrier en helhetslösning för energibehovet. Inte bara en viss del, utan allt som konsumenten behöver, med den senaste teknologin så att hela systemet är intelligent och optimerar energiproduktion och konsumtion. Vi kan alltså med detta system också hjälpa till att balansera elnätet, förklarar Erik Martinson.

E-Prize - Sveriges största energipris

Svea Solar är en av finalisterna i årets E-Prize där Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen Eon för 14:e året belönar Sveriges smartaste energiinnovationer. Övriga finalister 2022 är Candela Technology, Elonroad, Roam, Ligna Energy, Cellfion, Envista och Modvion. Vinnarna av E-Prize 2022 presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv 23 november.

Svea Solar har idag verksamhet i Sverige, Tyskland, Spanien, Belgien och Nederländerna.

Bolaget är störst i Sverige inom alla tre solenergisegment; hushåll, kommersiella fastigheter och solparker.

– Målet är att ta samma position på andra marknader och täcka 80 procent av Europa redan 2026.

Erik Martinson spår att solenergin kommer att stå för 70-75 procent av den totala energimixen i framtiden.

– Vi är stolta över att sedan start ha installerat 240 megawatt solenergi hos våra fler än 20 000 kunder, vilket motsvarar en besparing på 2,4 miljoner ton koldioxid över en 30-årig livslängd.

Men, alla soltak kommer inte att räcka för att förse samhället med ren energi, det krävs även storskalig utbyggnad av solenergi i form av solparker vilket Svea Solar också utvecklar och bygger.

– Solparker är ett väldigt viktigt segment för att kunna bidra till en förnybar energimix. Vi har 2 gigawatt med projekt på kö i Sverige och ute i Europa som vi ska bygga de kommande åren.

Inte minst den senaste tidens energikris har gett en snabbt svällande orderbok och Erik Martinson räknar med att omsättningen mer än fördubblas till 2,4 miljarder kronor under 2022. Svea Solar har idag drygt 1000 anställda och målet är 5000-6000 anställda om fem år med en omsättning då på omkring 15 miljarder kronor.

Energikrisen har dock även förvärrat redan betydande flaskhalsar i solenergisektorn. Som kund får du idag vänta 6-12 månader från beställning till dess du har dina solpaneler på taket.

– Vi gör allt vi kan för att kunderna ska få systemen snabbare men vi har svårt att skala upp med mer än 120 procent per år, även om vi skulle vilja.

Svea Solar har nu byggt upp utbildningscenter för montörer och annan personal i såväl Sverige, Tyskland och Spanien. 

– Så vi är den aktör som utbildar flest installatörer i Europa just nu.

Idag behöver inte Erik Martinson heller förlita sig på studiemedelspengar. Bara hittills i år har Svea Solar genomfört två nyemissioner som inbringat 2 miljarder kronor i nytt kapital. 

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev