Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-Prize: Svenska träbatterier ger miljösmartare energilagring

Publicerad: 11 oktober 2022, 12:12

”Vi använder lignin som huvudmassa i batterierna, istället för till exempel litium eller bly”, säger Peter Ringstad, vd för Ligna Energy. Ett av de nominerade företagen i E-Prize – ett pris som Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri delar ut tillsammans med Eon.

Foto: Ligna E-Prize

Med sina träbatterier har Ligna Energy utvecklat en grön och hållbar energilagringslösning av en restprodukt från den svenska skogen. De är ett av de nominerade företagen i tävlingen E-Prize som Aktuell Hållbarhet genomför tillsammans med Eon.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöInnovation

Per-Olof Lindsten

per-olof.lindsten@di.se


I mitten av september lanserade Norrköpingsföretaget Ligna Energy en första produkt, det första träbatteriet, S-Power. 

Ligna Energy använder lignin som den aktiva batterikomponenten i katoden. Vid framställningen av pappersmassa blir lignin en restprodukt som i dag annars till största delen eldas upp.

– Vi använder lignin som huvudmassa i batterierna, istället för till exempel litium eller bly, förklarar Peter Ringstad, vd för Ligna Energy.

S-Power är ett tunt, flexibelt energilager som är anpassat för att utnyttjas i elektronik, som i sensornoder i uppkopplade enheter eller i displayer tillsammans med en skördare i form av en solcell för inomhusbruk.

– Det innebär att vi bidrar med små, hållbara IOT-noder som man inte behöver underhålla genom att byta batterier som måste bytas och slängas. Men den stora miljöeffekten vi får är när man använder all den sensordata som möjliggörs med underhållsfria noder. För att styra sådant som energiförbrukning, underhåll och resursutnyttjande i byggnader.

Redan i dag produceras en miljard sensorer årligen världen över, som alla behöver någon form av energiförsörjning. 

– En negativ effekt av digitaliseringen skulle vara om batterier med tungmetaller och farliga kemikalier används för att följa utvecklingen. Den främsta klimatnyttan som vår innovation kan bidra med är en framtid där digitaliseringen görs med batterier vars material är harmlösa för klimatet, både när de utvinns ur jorden och när de ska hanteras som uttjänta produkter, menar John Söderström, marknads- och försäljningschef på Ligna Energy.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Qbrick är blockerad under “Visa våra partners”.

Ett annat användningsområde för Ligna Energys träbatteri är inom asset tracking, det vill säga i applikationer för att spåra föremål. 

– Där det passar med klistermärkesbaserade sensornoder som skickar data om objektet i förflyttning. Det är en enorm marknad med väldiga volymer. Men det är också en stor prispress.

Priset för S-Power ligger kring en dollar, det vill säga drygt 10 kronor.

– Därmed ser vi en enorm potential eftersom alla konkurrerande produkter är lite eller mycket dyrare, konstaterar Peter Ringstad.

Sveriges största energipris

Ligna Energy är en av finalisterna i årets E-Prize där Dagens industri och Aktuell Hållbarhet tillsammans med energikoncernen Eon för 14:e året belönar Sveriges smartaste energiinnovationer. Övriga finalister 2022 är Candela Technology, Elonroad, Envista, Roam, Cellfion, Modvion och Svea Solar.

Nästa steg är nu att skala upp produktionen, från en semiindustriell tillverkning till en industriell process där de tunna batterierna under nästa år ska tillverkas på rulle.

– Det mest banbrytande med vår produktion är att vi tagit konventionella metoder från olika industrier och adapterat dessa för att producera stora volymer billigt, snabbt och med väldigt lite materialspill. Produktionsmetoden är en viktig del av vår affärsmodell, att vår produktion ska stanna kvar lokalt och inte flyttas till ett land där vi inte längre har full kontroll, förklarar John Söderström.

Bolaget har ytterligare ett steg på gång med träbatteritekniken, med större energilager för exempelvis solenergiinstallationer.

– Där jobbar vi nu på nästa generations materialrecept. För storskalig energilagring måste vi dubbla vår energitäthet, till i nivå med blybatterier. Det är den nivån vi behöver för att vår skalbarhet ska bli en lönsam massproduktionsprodukt i konkurrens med den litiumteknologi som är referensen idag.

Framgången för träbatterier modell större hänger mycket på andra lagringsteknologiers utveckling.

– Om man tror på en evigt förbättrad litiumteknologi utan materialtillgångsproblem blir det svårt. Men det finns scenarion med brist på material och regleringar för litiumteknologin som gör att kostnad per kilowatttimme inte fortsätter ner. Då kommer andra, hållbara teknologier att ha en chans, menar Peter Ringstad.

Ligna Energy tog in 14 miljoner kronor i nytt kapital i våras. En ny investeringsrunda för produktionsuppskalning är i gång nu på omkring 40-50 miljoner som man hoppas ha i hamn till början av nästa år.

”När vi närmar oss att ta den storskaliga lagringen vidare kommer vi behöva något mer radikalt grepp kring bolaget. Då behöver vi betydligt mer kapital. Det kan bli aktuellt tidigast 2024.”

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev