Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-Prize: Träkraftverk gör vindenergin ännu klimatsmartare

Publicerad: 27 september 2022, 05:30

Modvion är en av finalisterna i tävlingen E-Prize som Aktuell Hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med energikoncernen Eon.

Foto: Modvion, press

– Vi möjliggör högre torn, det är så man får ut så mycket klimatsmart energi som möjligt från vindkraften, förklarar Otto Lundman, vd för Modvion vars vindkraftstorn av trä också kan göra industrin helt klimatneutral.
Modvion är en av finalisterna i tävlingen E-Prize som Aktuell Hållbarhet och Dagens industri genomför tillsammans med energikoncernen Eon.

Ämnen i artikeln:

VindkraftverkVindkraft

Per-Olof Lindsten

per-olof.lindsten@di.se


Korslimmat trä har slagit igenom stort inom byggindustrin där man bygger allt fler höghus i trä. Nu tar Göteborgsföretaget Modvion och gifter träbyggnadstekniken med vindkraftsindustrin.

– Utmaningen som vindkraften ständigt står inför är att man vill bygga högre och högre kraftverk eftersom det högre upp blåser kraftigare och stabilare vindar, förklarar Otto Lundman, vd och medgrundare till Modvion.

Bolaget har utvecklat torn till vindkraftsindustrin som med en modulär konstruktion i laminerat trä underlättar transport och installation av högre torn. En idé som föddes redan 2015 när David Olivegren, med en bakgrund som arkitekt och båtbyggare och som sådan med bra koll på konstruktioner i krökt trä, träffade Otto Lundman på Chalmers.

Utmaningar för industrin

Konventionella vindkraftverkstorn är i dag svetsade stålcylindrar.

– När man då når upp över 110 meter vill man egentligen ha en basdiameter som är större än vad som går att transportera som full stålcylinder på våra vägar. Så det innebär utmanande logistiklösningar för vindkraftsindustrin. Utmaningar som blir större ju högre man bygger, säger Otto Lundman.

Stålkonstruktioner som modulärt kan sammanfogas med bultförband kräver en hel del underhåll medan Modvions träkonstruktioner är i princip underhållsfria.

· Här kan du läsa mer om priset och anmäla dig till finalfrukosten! 

Dessutom innebär tillverkningen av trätorn en minskning av koldioxidutsläppen med upp till 90 procent i jämförelse med traditionella vindkraftstorn i stål eller betong, med bibehållen prestanda och livslängd, enligt Modvion.

– Därmed innebär trätorn en 30-procentig reduktion av de totala klimatutsläpp för vindkraften plus en koldioxidlagring i träkonstruktionen för vindkraftsindustrin som på så vis kan bli helt koldioxidneutral.

E-Prize - Sveriges största energipris

Modvion är en av finalisterna i årets E-Prize där Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med energikoncernen Eon för 14:e året belönar Sveriges smartaste energiinnovationer. Övriga finalister 2022 är Candela Technology, Elonroad, Roam, Ligna Energy, Cellfion, Envista och Svea Solar. Vinnarna av E-Prize 2022 presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv 23 november.

Enligt internationella energiorganet IEA behövs 30 000 nya vindkraftverk om året. Modvions långsiktiga mål är att göra Sverige till en ledande leverantör av hållbara trätorn till den globala vindkraftsbranschen.

– Danska Vestas, världsledande turbintillverkare, är vår närmaste partner och även delägare i bolaget. Men de har inte exklusivitet, vi jobbar med flera av de stora turbintillverkarna.

Modvion jobbar även nära turbintillverkarnas kunder, som Vattenfall och italienska energijätten Enel.

– Vattenfall har ett uttalat mål att till 2030 halvera utsläppen från sin leverantörskedja. Bara genom att välja Modviontorn når bolaget 60 procent av det målet.

Serietillverkning 2025

Än så länge snurrar dock inget Modvionbyggt vindkraftverk. Det första Modviontornet i kommersiell skala är under tillverkning i fabriken i Göteborg och sätts upp under sommaren nästa år hos Varberg Energi.

– Sedan sätter vi i gång med serietillverkning från 2025 och framåt. För det behöver vi en serieproduktionsanläggning, idag har vi mer av en fou-anläggning.

Otto Lundman är fylld av tillförsikt för Modvions trätorn och ser få hinder på vägen. 

– Det är alltid svårt att lansera något helt nytt. Men i den färdiga produkten ser vi inga egentliga nackdelar.

Han har dock svårt att dölja sin frustration över trögheten i tillståndsprocesserna för ny vindkraft som ligger som en våt filt över branschen i hela Europa.

– För energibolagen är den otroligt tydlig, den stora omställningen som nu pågår. Men för politiken och samhället i övrigt är det inte lika tydligt hur resan ser ut och vad som krävs, konstaterar han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev