måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

E-prize: Tre smartaste energiinnovationerna just nu

Publicerad: 20 november 2020, 11:04

Heart Aerospace, Absolicon och Enjay med innovationerna elflyg, solfångafabriker och smartaste ventilationen är årets vinnare i Sveriges största energitävling, E-Prize.


Elflygplan från Göteborg, energismart restaurangventilation från Malmö och solfångarfabriker från Härnösand, där har ni Sveriges vassaste energiinnovationer just nu. 

Bakom dessa tre lovande klimatlösningar finns bolagen Heart Aerospace, Enjay och Absolicon som alltså står som slutvinnare av den 12:e upplagan av E-Prize.

E-Prize är en innovationstävling för smartare energilösningar och belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna Förnybar energi, Hållbara transporter samt Energieffektivisering. E-Prize arrangeras av energibolaget Eon tillsammans med Aktuell Hållbarhet och Dagens industri.

Absolicons vd Joakim Byström. Foto: Tarek Suleiman

I kategorin Förnybar energi var de tre finalisterna Absolicon, Exeger och Minesto. Den slutliga vinnaren blev Absolicon, Härnösandsbolaget som utvecklar och säljer solfångarfabriker. Juryns motivering lyder:

”Med en enkel lösning, men med en egen, djärv affärsmodell finns här en mycket stor klimatbesparingspotential på ett betydande men lite bortglömt område på den globala energikartan.”

Läs mer om Absolicon 

Anders Forslund, vd på Heart Aerospace. Foto: Heart Aerospace

Kategorin Hållbara transporter bestod av finalisterna Heart Aerospace, Wallenius Marine och Xshore. Här segrade elflygplansbolaget Heart Aerospace från Göteborg med motiveringen:

”I en bransch som länge fått klä skott som den värsta klimatboven har man fokuserat på det viktigaste segmentet, där utsläppen är som störst. En innovation som kan få stor impact genom att såväl tillfredsställa ett verkligt resandebehov som göra stor klimatnytta.”

Läs mer om Heart Aerospace

Nils Lekeberg och Jesper Wiren. Foto: Enjay

I kategorin Energieffektivisering tävlade finalisterna Eliq, Enjay och Myrspoven och här stod Enjay, Malmöbolaget som utvecklat en metod för energiåtervinning av smutsig restaurangluft. Juryns motivering lyder:

”Med en hög innovationshöjd och en väl utmejslad affärsmodell har ett specifikt, nischat problem i en energiintensiv bransch äntligen fått sin lösning.”

Läs mer om Enjay 

Expertjuryn i årets E-Prize har bestått av Jenny Larsson, vd ABB Hitachi Power Grids Sweden, David Frykman, general partner Norrsken VC, Johanna Lakso, vd Power Circle, Christian Roos, head of strategy & innovation Eon Energilösningar och Per Olof Lindsten, ekonomijournalist specialiserad på hållbarhet och innovation tillika juryns ordförande.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev