måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

Framtidens segelfartyg ska reducera sjöfraktens utsläpp med 90 procent

Publicerad: 27 oktober 2020, 08:59

Oceanbird ska frakta 7000 personbilar med 90 procent mindre utsläpp. Foto: Wallenius Marine

Ett av Sveriges största rederier ska återuppliva en 6000 år gammal teknik till sjöss. Wallenius Marines nya segelfartyg Oceanbird ska frakta 7000 personbilar med 90 procent mindre utsläpp av växthusgaser jämfört med dagens dieselfartyg.


 

E-Prize 2020

Finalist nr 3 – Wallenius Marine

Wallenius Marine är en av finalisterna i kategorin Hållbara transporter i årets E-Prize, energiinnovationstävlingen som arrangeras för 12:e året i rad av Eon och i år tillsammans med Aktuell Hållbarhet och Dagens industri. Vinnarna av E-Prize 2020 presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv 18 november.

– I början var de flesta i branschen klart skeptiska till vår idé. Många tyckte det verkade fancy men trodde aldrig att det skulle bli verklighet, berättar Per Tunell, chief operating officer på Wallenius Marine.

– Men nu har vi kommit så långt så acceptansen har blivit väldigt mycket bättre. Dialogen nu går snarare i termer av hamnar som bönar och ber om att få bli den första att få ta emot vårt fartyg. Lastägare likaså, de säger att det stämmer perfekt överens med deras hållbarhetsambitioner.

Wallenius Marine, ett av Sveriges största rederier, har tillsammans med fartygsindustrikonsultbolaget SSPA och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH utvecklat  ett helt nytt koncept för vinddrivna fartyg.

Just nu byggs och testas en 7 meter lång prototyp av Oceanbird, som det nya segelfartyget kallas. Det färdiga fartyget ska bli 200 meter långt och kunna frakta 7000 personbilar.

Per Tunell, chief operating officer på Wallenius Marine. Foto: Oskar Omne

Oceanbird kommer dock inte att prydas av traditionella, gammaldags segel. Framtidens ”segel” är snarare att likna vid flygplansvingar som kan skjutas upp och ner som teleskopstänger så att de sträcker sig 45 till 100 meter över havet beroende av vindförhållanden.

Och anledningen till att det handlar om att transportera bilar har en enkel förklaring. 

–Wallenius har fokuserat på biltransporter sedan 1960-talet. Vi har jobbat med det här projektet utifrån vilka vi är och där vi har vår spetskompetens. Biltransportfartygen är också särskilt lämpliga eftersom vi inte får några kranar eller annat ovanpå däck, så det är fritt att placera ut vingar. Men vi ser att lösningen är applicerbar på andra sjöfartssegment också, förklarar Per Tunell. 

En färdig produkt för beställning räknar bolaget med redan under nästa år

– Den planen ligger helt fast och klar. Men vi är ju inte nöjda förrän vi har ett fartyg i vattnet och seglande på havet. Det kräver ytterligare investerare och kunder som vill köpa och operera fartygen. Där är vi ännu inte, men vi har oerhört många positiva dialoger.

Om dessa faller väl ut räknar bolaget med att ha sitt unika fartyg ute på världshaven i slutet av 2024.

Men dit är det fortfarande en lång och mödosam väg kvar för Wallenius.

– Vi har en hel del kommersiella utmaningar. Det här blir ett lite speciellt fartyg, och att sätta in ett sådant i i ett redan existerande transportnätverk är klart utmanande.

Dagens fraktfartyg har en hastighet kring 16-17 knop vilket gör att det tar omkring 8 dagar över Atlanten. 

– Det betyder att i dagens nätverk vet man exakt när fartygen kommer och går. Om plötsligt ett av fartygen i den här transportkedjan behöver 12 dagar på sig, som vårt, blir det lite som en barriär att komma över.

Det finns också fortsatt en rad tekniska utmaningar med Oceanbird.

– Men inga som vi inte ser en lösning på. Det finns mycket tekniska lösningar både inom vår industri och inom andra industrier som vi kan använda oss av, bara vi sätter ihop dem på ett smart sätt. Men det tar lite tid. 

Wallenius Marine är inte heller ensamma om att åter ta havsvindarna till hjälp. Det finns ett antal projekt och initiativ internationellt med ambitionen att utveckla framtidens klimatsmarta segelfartyg.

– Det som gör vårt projekt unikt jämfört med de flesta andra är att vi tittar på att verkligen skapa ett helt vinddrivet fartyg. Vår ambition från början har varit att minska utsläppen med 90 procent. Många andra projekt är snarare wind assisted än wind powered, menar Per Tunell.

Av Per Olof Lindsten

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev