Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

Han vill revolutionera energistyrningen i världens alla fastigheter med AI

Publicerad: 20 november 2020, 10:45

Fastighetsbranschen står för 40 procent av den globala energikonsumtionen. Det vill Anders Kallebo och hans kollegor på Myrspoven, ändra på med hjälp av AI.


 

E-Prize 2020

Finalist nr 9 – Myrspoven

Myrspoven är en av finalisterna i kategorin Energieffektivisering i årets E-Prize, energiinnovationstävlingen som arrangeras för 12:e året i rad av Eon och i år tillsammans med Aktuell Hållbarhet och Dagens industri. Vinnarna av E-Prize 2020 presenterades på konferensen Hållbart Näringsliv 18 november.

Myrspoven är en startup som snabbt lockat till sig några av såväl de största fastighets- som energibolagen.

– Vi har som ledstjärna att hjälpa fastighetsbranschen globalt att minska sitt koldioxidavtryck med 1 procent, förklarar vd Anders Kallebo.

Det här ska Myrspoven fixa med i huvudsak två spår. Det första är ett system för autonom drift av fastigheter. 

– I korthet går det ut på att vi kopplar upp oss mot fastigheterna. Vi behöver inte besöka dem. Av de 50 fastigheter vi kör nu har vi besökt två, mer som studiebesök.

I Sverige skulle uppemot 90 procent av alla fastigheter, kontor, köpcenter och skolor kunna kopplas upp på samma sätt eftersom de redan har de styrsystem och sensorer som behövs.

– Den största utmaningen är att fastighetsbranschen är så pass omogen IT-tekniskt med en mängd olika system och väldigt lite standardiserat. Det har vi fått lägga mycket kraft på, att hantera den oredan.

Utifrån all insamlad data byggs med hjälp av maskininlärning, en typ av artificiell intelligens AI, en så kallad digital tvilling av den fysiska byggnaden. 

– Vi ger sedan systemet i uppgift att styra fastigheten för att få rätt inomhusklimat till lägsta möjliga kostnad, och den frågan ställer vi en gång varje kvart.

För kontorsfastigheter ger det AI-styrda systemet besparingar kring 15 procent på el och lika mycket på värme.

Coronakrisen har dock gjort att fastighetsbolagens intresse svalnat en del. Under sommaren och hösten har dock bolaget ändå lockat fem nya kunder till sitt system.

– Nästa år siktar vi också på att lansera internationellt och håller nu på att resa kapital för detta, att skala försäljningen utomlands.

Här ser inte en fortsatt utdragen pandemi som något hinder.

– Det som händer i så fall är att säljmötena blir digitala, men det tror jag inte att vi lider av. Det enda problemet är kanske att bolagen blir lite trögare i att ta beslut, men det kan vi kompensera genom att hinna med fler möten digitalt.

Anders Kallebo brukar tona ner behovet av att spara energi.

– Ja, det är kostnaden som är intressant när energitarifferna är utformade som de är och det handlar mer om när och hur man använder energin.

Det är där det andra spåret kommer in med bolagets AI-teknik. Lastväxlingsprojektet eller Automated Demand Response, ADR, som det heter lite snitsigare på engelska driver Myrspoven tillsammans med 16 fastighetsbolag som Klövern, Sisab och Uppsalahem samt flera stora energibolag som Vattenfall, Mälarenergi och Stockholm Exergi.

– Spara energi, som vi gör till att börja med är jättebra, men det är inte hela bilden. Vi kan också med vår teknik se till att fastighetsägarna som köper energi på ett superkostnadseffektiv sätt kan sälja ‘flexibilitet’ till energisystemet. Om systemet har mer flexibilitet så tillåter det en större andel förnybart som sol och vind, en otroligt viktig sak för att vi ska kunna nå de globala klimatmålen.

Fotnot: Myrspoven är döpt efter ”världens mest energieffektiva fågel” som genomför den allra längsta nonstopflygningen på 11 000 kilometer som till exempel kan gå från Alaska till Nya Zeeland och ta 10 dagar.

Av Per Olof Lindsten

 

 

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.