Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

Nominera till 14:e upplagan av E-Prize – Sveriges största och viktigaste energipris

Publicerad: 18 maj 2022, 07:06

I en tid av såväl klimatkris som krig är en snabb energiomställning akutare och angelägnare än någonsin. För 14:e året i rad delar Aktuell Hållbarhet och Dagens industri tillsammans med E.ON ut E-Prize, Sveriges största energipris, till de smartaste energiinnovationerna just nu. Det är hög tid att nominera ditt bidrag.

Ämnen i artikeln:

Energi och Miljö

En allt mer akut klimatkris ställde redan höga förväntningar på nya, smarta energilösningar. Med krig, geopolitisk oro och protektionism ökar kraven ytterligare att snabba på energiomställningen, bort från fossilberoendet. Den som bara kan ske med mer innovation på området. 

E-Prize är Aktuell Hållbarhets, Dagens Industris och energikoncernen E.ON:s satsning för att sätta fokus på och stimulera de innovationer som krävs för att snabbare klara den stora energiomställningen. I år genomför vi den för 14:e året.

Vinnarna av E-Prize 2021 var Nextfuel med vd Stefano Romano, Polarium med vd Stefan Jansson och Echandia Marine med vd Magnus Eriksson.

Nya, smarta energilösningar är nu inte bara en brådskande angelägenhet för att rädda klimatet. Det har snabbt blivit en akut säkerhetspolitisk fråga. Rysslands krig i Ukraina har på bara några veckor skyndat på den globala energiomställningen ordentligt. Det betyder att en stor del av världens nationer nu ännu snabbare försöker komma ifrån beroendet av den hittills dominerande energikällan, fossila bränslen, som fortfarande står för mer än 80 procent av den totala energiförbrukningen. 

Vi bevittnar samtidigt en fortsatt obeveklig ökning av den globala efterfrågan på energi, som enligt amerikanska energimyndigheten EIA beräknas växa med 50 procent till 2050 i takt med att världens befolkning växer och levnadsstandarden förbättras.

Allt detta betyder att investeringarna i ny klimatvänlig energi och innovationsatsningarna inom förnybar, närproducerad el, lagringslösningar, nätsystem och allt vad som snabbt och effektivt kan göras bättre och säkrare med minimalt klimatavtryck sannolikt ökar ytterligare.

Kraften i energiomställningen märks också inte minst i den innovationsiver i såväl vid det här laget beprövade klimatsmarta tekniker som i helt nya. För att E-Prize verkligen ska kunna fånga in alla områden och lösningar har vi i år skruvat lite på en kategori - den som tidigare har hetat Energieffektivisering heter från och med nu Energioptimering. Där söker vi således efter inte bara klassiskt energibesparande lösningar utan också nya innovationer inom lagring, smarta nät, aggregatorer och energisystem i stort. De två övriga kategorierna är som tidigare Förnybar energi och Hållbara transporter. 

Vem som helst kan nominera ett företag till E-Prize. Bland tidigare vinnare finns bolag som Polarium, Heart Aerospace, Einride, Mimbly och Epishine.  Årets tre slutgiltiga vinnare av E-Prize 2022, som utses av en jury bestående av en rad framstående energi- och innovationsexperter, presenteras på Dagens Industris och Aktuell Hållbarhets konferens Hållbart Näringsliv i november.

Nominera ditt bidrag här. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev