Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

Nominera vassaste innovationerna till E-Prize - Sveriges största energipris

Publicerad: 17 maj 2021, 14:57

För 13:e året i rad delar vi ut E-Prize, Sveriges största energipris, till de smartaste energiinnovationerna just nu. Nominera nu till Aktuell Hållbarhets, Dagens Industris och energikoncernen E.ON:s satsning för att sätta fokus på och stimulera de innovationer som krävs för att klara oss ur klimatkrisen.


Genom historien har mänsklig uppfinningsrikedom segrat inför många tuffa utmaningar. Ett av de allra senaste exemplen är den rekordsnabba utvecklingen av covid-19-vaccin. Nu behöver världen lika snabba innovationssprång på energiområdet för att tackla den tuffa och snart lika akuta klimatutmaningen.

För 13:e året i rad vill Aktuell Hållbarhet tillsammans med Dagens industri och energikoncernen E.ON uppmärksamma och prisa lovande svenska energiinnovationer. Det gör vi med E-Prize som belönar företagen med de mest innovativa lösningarna inom kategorierna förnybar energi, hållbara transporter samt energieffektivisering.

Just nu är innovationstempot på energiområdet intensivare än någonsin. Men samtidigt står energirelaterade utsläpp fortfarande för över två tredjedelar av de globala utsläppen av växthusgaser.

Den förnybara energiproduktionen fortsätter att växa snabbt. Vindkraften producerar 20 procent av den el vi använder i Sverige idag. Solenergin kommer starkt, de senaste 7 åren har priset på solceller rasat med upp till 80 procent.

Vinnarna av E-Prize 2020. Från vänster: Anders Forslund, vd Heart Aerospace, Jesper Wirén, vd Enjay och Joakim Byström, vd Absolicon.

Foto: Linda Hallbom/ Lars Wahlström

Med billig, fossilfri elproduktion har också grön vätgas snabbt seglat upp som en ny,  lovande energilösning för såväl industri som transporter. Den svenska kapplöpningen mot målet fossilfritt stål med hjälp av vätgas istället för kol är bara ett av många nya initiativ på senare tid.

Samtidigt flyttar elektrifieringen fram positionerna. Nyregistreringen av elbilar i Sverige rusade med 370 procent i april och Volkswagens nya elbil var den mest sålda samma månad.

Den snabba utvecklingen på batteriområdet är bara ett exempel på hur tekniken gör att vi kan göra mer med mindre.

Det är inte heller bara vägtransporterna som nu ställs om till klimatsmartare bränslen i snabb takt, även i luften och till sjöss kommer många nya initiativ. 

Till det kommer stora infrastrukturinvesteringar med fokus på grön energi och energieffektivitetslösningar på båda sidor Atlanten i spåren på coronakrisen. 

Nyligen klubbades också den nya EU-taxonomin med målet att styra investeringar mot miljömässigt hållbara alternativ, något som får en stor påverkan på hela energiområdet.

I all denna aktivitet letar vi nu alltså efter de tre allra mest innovativa och lovande företagen som mottagare av E-Prize 2021, i de tre kategorierna Förnybar energi, Energieffektivisering och Hållbara transporter.

Nominera ditt bidrag här. 

Bland tidigare vinnare av E-Prize finns bolag som Heart Aerospace, Einride, Mimbly, Epishine, Climeon, Ferroamp, Altered och Greater Than. Årets tre slutgiltiga vinnare av E-Prize 2021 presenteras på Aktuell Hållbarhets och Dagens industris konferens Hållbart Näringsliv i november.

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.