fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

Ny mångmiljardmarknad hägrar för svenska batterisuccén

Publicerad: 12 november 2021, 07:51

Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Svenska batterisuccéer är mer än Northvolt. Med snabbväxaren Polarium har Stefan Jansson klimatsäkrat telekombranschen och ser nu mångmiljardpotential med nya satsningen på storskalig energilagring för fastigheter och industri.


PL

Per-Olof Lindsten

per-olof.lindsten@di.se


För grundaren och vd:n Stefan Jansson är Polarium det tredje batteribolaget han bygger. 

”Min pappa jobbade med batterier och jag har jobbat med batterier i hela mitt yrkesverksamma liv”, förklarar han.

”Batterier är nyckeln för att kunna lagra förnyelsebar elproduktion.”

Polarium har främst fokuserat på batterier till telekombranschen, som reservkraft i mobiltelefonnäten. Polariums backuper används i mobilnät på sex kontinenter, för att säkerställa att uppkopplingen aldrig går ner. Sedan starten har bolaget installerat över 250 000 batterilösningar till telekom- och tornbolag i över 60 länder. Alternativet för dessa bolag har tidigare varit att driva telekomutrustningen med diesel. American Tower Corporation i Afrika har sedan 2018 minskat sin dieselanvändning med 50 procent, motsvarande 7 miljoner liter diesel i månaden, genom att byta från dieselaggregat till batterier som energibackup.

Polarium tillverkar dock inte själva battericellerna utan köper dessa från koreanska Samsung och svenska Northvolt.

”Vi gör batterier men vi tillverkar inte cellerna. Vi har fokus på mjukvaru- och hårdvaruutveckling för att göra systemlösningar. Vi styr och säkerställer att batterierna kan användas intelligent och säkert. Det som är vår styrka är en avancerad elektronikövervakning”, förklarar Stefan Jansson.

Medan utvecklingen sker på ett antal platser runt om i Sverige är tillverkningen förlagd till egna fabriker i Mexiko och Vietnam med en tredje planerad i Sydafrika.

Polarium rankades i våras av Financial Times som Nordens snabbast växande bolag och har fördubblat omsättningen varje år sedan starten 2015.

”Vi kommer att göra det i år också, nästintill. Vi omsatte 742 miljoner i fjol och räknar med att landa på 1,25 miljarder i år”, säger Stefan Jansson.

Målsättningen är  att sälja för 5 miljarder om två år.

Även om Polarium haft fokus på telekomsektorn hittills har bolaget också hela tiden sneglat på energilagring inom andra områden och har också börjat ta steget in på jättemarknaden för energilagring i kommersiella fastigheter och industri, ett område man kallar energioptimering.

”Vi har flera kundorder för leverans till bland annat Kroatien, Danmark och USA som är och blir levererade i år. Vi har ett väldigt stort projekt för Kalifornien där vi kommer att installera och driftsätta tre piloter i början av nästa år. Blir piloten lyckad finns en stor potential för oss inom denna kund”, berättar Stefan Jansson.

”Energioptimering kommer vi i största utsträckning att sälja som en tjänst och vi planerar för att ha installerade system för cirka 3 miljarder dollar 2026. Det är en enorm potential för oss då vi både sänker kostnader och möjliggör förnyelsebar elproduktion i större skala.”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev