E-prize
Osynliga solcellerna som funkar både ute och inne
Publicerad: 29 oktober 2021, 07:45
Peafowl är en avknoppning från Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Foto: Peafowl.
Deras minimalistiska solceller ska försörja digitaliseringsexplosionen med energi. Uppsalaföretaget Peafowl Solar Power utvecklar transparenta, utskrivningsbara solceller.
E-Prize - Sveriges största energipris
Finalist nr 5 – Peafowl Solar Power
Peafowl Solar Power är en av 3 finalister i kategorin Förnybar energi i årets E-Prize, som belönar smartare energilösningar för att stimulera utvecklingen av lovande svenska bolag med fokus på klimatinnovationer. Tävlingen arrangeras för 13:e året i rad av Eon tillsammans med Aktuell Hållbarhet och Dagens industri. Vinnarna av E-Prize 2021 presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv 16 november.
Peafowl Solar Power uppger sig vara först i världen med att ha utvecklat transparenta, utskrivningsbara solceller. Bolaget är en avknoppning från Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet och har bara tre år på nacken.
– Vår största utmaning nu är att producera tillräckliga serier av våra solceller som våra kunder kan testa i sina pilotprojekt. För det behöver vi vår egen produktionssajt, idag är vi fortfarande inhysta hos universitetet, berättar Cristina Paun, Peafowl Solar Powers medgrundare.
Peafowl Solar Powers genomskinliga solceller kan användas både utomhus och inomhus för att göra elektronik självförsörjande på ström, utan behov av batterier eller elkabel. Detta kan ytterligare bana väg för digitaliseringen där sensorer, displayer och bärbar elektronik kan rullas ut på ett hållbart sätt utan dyr kabeldragning eller den miljöpåverkan som batteritillverkning har, är företagets vision.
Konventionella solceller är gjorda av kisel, vilket gör att de är svarta. De behöver också mer ljus, helst vinkelrätt mot solcellen, för att fungera väl. Peafowl Solar Powers innovation baseras på plasmoniska nanopartiklar och deras kapacitet att absorbera mer ljus än något annat material. Detta gör att väldigt lite material behövs och gör det möjligt att utveckla solceller som är helt transparenta och färglösa.
– Vi har utvecklat en transparent solcell, och när vi säger transparent menar vi inte bara att den går att se igenom, utan att den är osynlig, slår Cristina Paun fast.
Solcellen ska också gå att montera i princip överallt och kan öppna upp för applikationer för såväl internet of things, sensorer, displayer och smarta fönster.
– Vi kommer att konfigurera och optimera solcellens egenskaper utefter kundens specifika användningsområde och därefter erbjuda en unik formula av ”bläck” till varje kund och en distributionsmodell där vi enligt en ”Coca-Cola modell” säljer licenser så att kunden kan tillverka, det vill säga printa solcellerna i sin egen produktionsanläggning och köpa ”bläcket” från oss, förklarar Susanne Segeblad, bolagets marknadschef.
–Processen sker i låg temperatur och kräver inget särskilt utrymme, som renrum eller liknande. I tillverkningen används inga giftiga eller sällsynta material. Tillverkningen kan ske lokalt hos kund, i deras befintliga produktionsprocess. Allt det sammantaget gör solcellerna har ett minimalt CO2-avtryck.
Peafowl Solar Power är långt ifrån ensamma innovativa solenergiutvecklare i Sverige. Några andra bolag med egna, unika lösningar är Exeger och Epishine.
– Vi använder alla olika typer av teknik för att generera elektricitet från ljus. Vi på Peafowl Solar Power använder oss som sagt av så kallad plasmoniska nanopartiklar som absorberar mer ljus än något annat känt material. Det gör att vi kan göra solceller som är väldigt transparenta, mer än 90 procent transparenta och färglösa medan andra tekniker ligger på 20-30 procents transparens och är färgade.
Transparensen har dock även en baksida. Ju mer transparenta solcellerna görs, desto mindre energi kan de producera. Det är också därför som Peafowl Solar Power i första hand fokuserar på småskaliga applikationer som sensorer.
– Längre fram siktar vi också på marknaden för dynamiska fönster som kan justera transparensen beroende på ljuset där vi med solceller kan ersätta dyrare kabeldragning.
Men dit är det ännu en lång väg. Nu ska bolaget till att börja med ta sig vidare från utvecklingsfasen.
– Vi har testat vår solcell utanför labbmiljön och så fort vi får möjlighet att börja producera i en egen anläggning så kommer vi att börja generera intäkter, säger en förhoppningsfull Cristina Paun.