Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

E-prize

”Vågkraft ska bli en industri för Sverige precis som vindkraft blivit för Danmark”

Publicerad: 9 november 2021, 11:52

Efter tio år av utveckling ska läkarens hjärtliknande vågkraftuppfinning äntligen testas på allvar. Corpower Oceans första fullskaliga vågkraftverk är nu snart på väg ut till havs.


 

E-Prize - Sveriges största energipris

Finalist nr 7 – Corpower Ocean

Corpower Ocean är en av 3 finalister i kategorin Förnybar energi i årets E-Prize, som belönar smartare energilösningar för att stimulera utvecklingen av lovande svenska bolag med fokus på klimatinnovationer. Tävlingen arrangeras för 13:e året i rad av Eon tillsammans med Aktuell Hållbarhet och Dagens industri. Vinnarna av E-Prize 2021 presenteras på konferensen Hållbart Näringsliv 16 november.

Det finns ett relativt stort antal vågkraftbolag där ute, såväl här hemma som internationellt. Corpower Ocean menar sig dock ha löst en del av de problem som, trots att vågkraften har setts som en ny, lovande energikälla under många år nu, gjort att den ännu inte fått sitt genombrott.

– Det har främst varit en teknisk utmaning, att bygga vågkraft som är tillräckligt robust för att överleva i de värsta stormarna och samtidigt producera tillräckligt med el jämfört med kostnaden. Historiskt har kraftverken antingen blåst sönder i storm eller helt enkelt inte producerat tillräckligt med el, menar Kevin Rebenius, commercial director på Corpower Ocean.

– Med vår innovation har vi åstadkommit en relativt lätt och kostnadseffektiv lösning som producerar mycket el i förhållande till vikt och kostnad samt en överlevnadsfunktion som gör att vi klarar stormar. Detta har vi visat i verkligheten med tester till havs med ett vågkraftverk i halv skala.

Det som ska göra detta möjligt är två samverkande uppfinningar. Den första är inspirerad av det mänskliga hjärtats pump- och självregleringsfunktion, som lagrar tryck för att återfylla hjärtat efter ett hjärtslag. Detta biomekaniska fenomen upptäcktes sent 1970-tal av läkaren Stig Lundbäck, en av grundarna till Corpower. Mekanismen möjliggör för vågkraftbojen att svänga lika mycket i båda riktningar. 

Den andra är en omvänd fjäder, kallad wavespring, som används för att ytterligare förstärka rörelsen vid gynnsamma vågförhållanden, också det en egen uppfinning. Kombinationen har visat sig möjliggöra att Corpower kan leverera fem gånger så mycket el i förhållande till installerad massa jämfört med någon annan aktör i branschen, enligt en extern studie.

Ytterligare en aspekt är att bolagets boj blir transparent för vågor när kontrollsystemet slås av eller av annan anledning går ned. Funktionen kan liknas med en vindturbins förmåga att vrida bladen för att inte skadas vid stormvindar. Bojen blir helt enkelt transparent för vågorna. Det handlar om att vara i fas med vågen vid normal drift och ur fas vid för höga vågor, vilket är lösningen till att optimera elproduktionen och samtidigt överleva i den bistra havsmiljön.

Det börjar nu alltså äntligen bli dags för denna unika teknik att testas på allvar.

– Vi har byggt vårt första fullskaliga vågkraftverk och gör nu torrtestning i vår maskinhall i Stockholm, vilket vi gör i världens största testrigg av sitt slag. Vi gör det för att klara av så många barnsjukdomar som möjligt innan vi går i havet i januari, februari nästa år, förklarar Kevin Rebenius.

Havet i det här fallet är utanför Portugal där Corpower ska installera ett kraftverk tillsammans med det portugisiska elbolaget, EDP.

Men även om de tekniska utmaningarna nu skulle vara lösta återstår fler för vågkraftbolaget.

– Kostnaden för vågkraftproducerad el är relativt hög så här i det tidiga skedet, en utmaning vi delar med flytande vind. Det är en tröskel vi måste över för att kunna rulla ut i stor skala, erkänner Kevin Rebenius.

Han är dock övertygad om att vågkraften till slut kommer att ha sin plats i framtidens energimix, med bland annat Corpowers teknik.

– Om fem år är vi på god väg mot att bli ett stort fint svenskt industriföretag som börjat rulla ut storskaliga vågkraftsparker runt om i världen. Vår förhoppning är ju att vågkraft ska bli en industri för Sverige, precis som vindkraft blivit för Danmark, förkunnar Kevin Rebenius.

 

Per-Olof Lindsten

per-olof.lindsten@di.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.