Fredagskommentar
Sverige borde inte vara föregångare på samma sätt som förut eftersom det blir för dyrt och för att EU har tillräckligt bra mål. Det var argument som lyftes när SNS, en favorit bland tankesmedjor i M-kretsar, höll seminarium i veckan. Aktuell Hållbarhets Kerstin Lundell var där och lyssnade.
Natur
En av veckans toppnyheter bjöd Naturvårdsverket och Sveaskog på när de meddelade att 100 000 hektar unika fjällskogar ska skyddas för framtida generationer. Samtidigt gjorde de två statliga aktörerna helt rätt i att presentera inte mindre än fyra storleksjämförelser, detta för att ingen skulle missa hur stora de här områdena faktiskt är, det skriver Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg.
Fredagskommentar
Framtiden kräver hållbarhet – och en mer hållbar värld kräver ledarskap. Därför har Aktuell Hållbarhet sedan 2014 utsett Sveriges bästa hållbarhetschef, i år i samarbete med chefsorganisationen Ledarna. Årets vinnare är just en sådan ledare. En person som framhåller lagarbetet, tydliga mål och långsiktiga arbetet för att nå förändring.
Fredagskommentar
Tusentals miljarder gröna dollar har gett många inom EU skrämselhicka, men nog ger den amerikanska klimatsatsningen ändå hopp inför det nya året, liksom att Fit for 55 tuffar på. Annat är kanske inte lika lovande, som grunden för den svenska miljöpolitiken. Men ska man orka streta vidare man måste hålla humöret uppe och tänka att det nog löser sig. Så skål för framtiden!
Fredagskommentar
Näringslivet ska lösa klimatkrisen. Med mer kärnkraft får vi billigare bensin vid pump. Ungefär så knasigt lät det om man kokar ner debatten under valet. Men analyserna och framtidsvisionerna saknades, skriver Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.
Fredagskommentar
Det pågående toppmötet om biologisk mångfald och ny EU-reglering väcker frågor om bioekonomins framtid. Nu får de svenska gröna näringarna mer och mer att bevisa för att leva upp till sina hållbarhetsambitioner, skriver Daniel Boman.
Fredagskommentar
Knappt någon pratar om domen som kom i förrgår. Den förvånar forskare, experter och miljöaktivister. I värsta fall kan den vända upp och ner på hur EU i dag reglerar kemikalier, skriver Jesper Saltebro.
Fredagskommentar
En spaning inför framtiden är att ska något bli gjort på hållbarhetsområdet så är det nya samarbetskonstellationer som gäller, det skriver Aktuell Hållbarhets Anders Hellberg, som passar på att lista fem exempel från de senaste veckorna att inspireras av.
Fredagskommentar
För femte året i rad har Lunds universitets, Dagens industri och Aktuell Hållbarhet granskat storbolagens hållbarhetsarbete. En tydlig trend är att bolagen tar allt mer allvarligt på hållbarhet, skriver Ylva Bergman, chefredaktör Aktuell Hållbarhet.
Fredagskommentar
EU, Sverige, Nordiska Rådet och Afrika. Överallt röner nu fossilindustrin nya framgångar, samtidigt som vi verkligen inte har någon tid att förlora. Men om de hållbara investeringarna strömmar till kan framtiden bli ljus.
Fredagskommentar
Den som vill se var den nya klimatpolitiken ska landa kan titta närmare på Daniel Westlén. Statssekreteraren som ska hjälpa den nya miljöministern har en tydlig inriktning mot kärnkraft och har bland annat uttryckt glädje inför uppstart av stängda reaktorer.
Fredagskommentar
Vart fjärde år byter de jobb, några av de viktigaste personerna vad gäller hållbarhet. I år försvinner flera miljöprofiler ur riksdagen och likadant blev det efter förra valet – nu har alla ett ansvar för att hålla miljöfrågorna på riksdagens agenda, skrivar Kerstin Lundell.
Fredagskommentar
Inför valet på söndag är läget i Klimatsverige desperat. I upprop efter upprop försöker allt från klimatforskare och storföretag till små partier och oroade privatpersoner rikta strålkastaren mot klimatfrågan i valdebatten, men utan att lyckas, skriver Pernilla Strid.
Fredagskommentar
Klimat- och hållbarhetsfrågorna lyser med sin frånvaro i valdebatterna. Och när klimatet diskuteras är det i stället metadebatter, till exempel varför klimatet inte diskuteras mer i valdebatterna, skriver Jesper Saltebro.
Fredagskommentar
Nu måste valdebatterna ta lika stor fart som sommarens rekordbränder i Europa och sätta klimatet i centrum. Skogen är exempelvis en viktig fråga som politikerna återkommande duckar för. Aktuell Hållbarhet ser fram emot valspurten och att välkomna flera nya medarbetare.
Fredagskommentar
Fem av åtta riksdagspartier var beredda att ta emot hemliga bidrag genom att kringgå korruptionslagstiftningen. Efter att ha följt den svenska klimatpolitiken kan jag inte annat än förundras över att många av besluten tycks gå på tvärs mot folkets intressen. Frågan som uppkommer efter Kalla faktas granskning är om det skulle kunna handla om köpta beslut, skriver Pernilla Strid.
Fredagskommentar
Klimatkrisen och kaoset på Arlanda stoppar inte reslystna svenskar i semestertider. Känslorna kring om vi ska flyga eller inte är ofta lika svallande som köerna genom säkerhetskontrollen. Men inför valet är partierna otydliga kring hur de vill minska utsläppen inom flera sektorer, det visar vår nya kartläggning, skriver chefredaktör Ylva Bergman.
Fredagskommentar
Efter lång väntan och många turer kommer slutligen förslagen om att snabba på miljöprövningsprocessen. Men att ändra lite på regelverket kommer sannolikt inte göra den stora skillnad som efterfrågas, skriver Daniel Boman.
Fredagskommentar
Med internationellt stöd och hjälp kan det faktiskt bli så att krigsförbrytare i Ukraina blir de första som ställs till ansvar för miljöbrott vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag, skriver Aktuell Hållbarhets Pernilla Strid.
Fredagskommentar
Extrema temperaturer i Indien drabbar människor och djur. Tiden för när vår planet inte längre klarar upphettningen är, enligt experter, inte långt bort. Men för många medier världen över – och i Sverige – är det bara en av alla frågor, utan samma dignitet som pandemin eller Natofrågan.