Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Är du redo att kvala upp till nästa nivå, hållbarhetschef?

Publicerad: 3 september 2021, 12:32

Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Foto: Pax Engström Nyström

För hållbarhetschefen ställs nu nya krav på ledarskap, innovation och affärsmässighet. För framtidens hållbarhetschef är inte reaktiv – utan hjälper till att öppna och skapa nya marknader och affärer och ser till att företaget på riktigt är en lösning på problemen.


Ämnen i artikeln:

Hållbara AffärerHållbarhetskommunikationRapportera hållbarhetsriskerInnovation

Det är omöjligt att undgå det pågående stöket och böket när EU:s ”Platform on Sustainable Finance” med oavbruten energi knådar fram grön, brun, röd social taxonomi. Parallellt pågår arbetet med CSRD – den nya hållbarhetsredovisningslagen som lyfter redovisningen till en helt ny nivå och likställer den med den finansiella.

Allt detta knådas fram i etapper och i slutdrabbningen ställs nationella intressen mot ett gemensamt övergripande intresse att genom transparens och ökad relevans skapa spelplanen för en ny hållbar ekonomi och dito näringsliv.

Det finns så klart en risk att lagstiftningarna urvattnas i själva förlossningsprocessen – men det råder inget tvivel om att det inom några år är råder helt nya förutsättningar. Klimatmål och globala hållbarhetsmål prioriteras på en helt annan och högre nivå än i dag.

All den här förändringen kommer som en julklapp deluxe till dig som är hållbarhetschef. Redan nu hör jag rapporter om hållbarhetschefer som sitter i långa samtal med ekonomichefen som måste förstå vad som händer och hur organisationens kommer att bedömas och värderas ur nya perspektiv. Det måste också vd och styrelse.

För det kommer investerare och kapitalförvaltare också att göra.

Den omställning som många i hållbarhetssfären länge ropat efter är nu här. Hållbarhetschefen – som sannolikt ser företagets hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter bäst av alla i dag – kommer sannolikt att få en nyckelroll i företagets hållbarhetstransformativa strategi.

Vem annars ska kunna bidra till att nyansera och ge perspektiv på de många och vitt skilda målkonflikter som kommer att uppstå?

Vem annars kan hjälpa till att minska kompetensglappet som uppstår i organisationen när nya hållbara disruptiva lösningar, teknikskiften och affärsmodeller växer fram?

Förväntansbilden på framtidens hållbarhetschef skiljer sig markant från 2000-talets miljöchef med ursprung i ingenjörsmässigt kvalitetsarbete, implementering miljöstandarden ISO 14001, regelefterlevnad och rapportering.

Det handlar om helt nya krav på ledarskap, innovation och affärsmässighet. Framtidens hållbarhetschef är inte reaktiv – utan hjälper till att öppna och skapa nya marknader och affärer och ser till att företaget och sin bransch på riktigt är en lösning på problemen. För det är där framtidens vinnare i näringslivet finns.

Nu har vi öppnat nomineringen till priset till Sveriges bästa hållbarhetschef. 

Hjälp oss hitta föregångarna.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.