tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Därför blir 2022 det stora klimatvalet

Publicerad: 29 januari 2021, 11:54

I september 2022 är det ett val som kan avgöras på marginalen av förstagångsväljarna i Greta-generationen.

Foto: Ulf Berglund

På andra sidan pandemin stundar ett riksdagsval som inte bara kan bli jämnt och osäkert, det kan också gå till historien som det stora klimatvalet. Greta-generationens röster kan bli avgörande.


BA


Mitt i en pandemi är det svårt att tänka sig ett efter – en tid då andra frågor dominerar det politiska samtalet och då de politiska partierna måste hitta den nya politiken de kan stå för och som samtidigt lockar marginalväljarna som avgör ett val. Det finns skäl att tro att valet 2022 kommer att bli det stora klimatvalet. 

I höst, när pandemin förhoppningsvis har släppt sitt grepp över världen är det dags för COP26 i Glasgow, det uppskjutna klimattoppmötet som ska se till att Parisavtalet hålls vid liv. Det kommer troligen att bli ett av de första stora internationella evenemang som kan genomföras efter över ett år av långtgående reserestriktioner. Samtidigt, klimatkrisen har inte tagit paus. Många regeringar på plats, inklusive den svenska, kommer att inse att klimatkrisen skenar och att det är dags för mindre snack och mer verkstad. 

Ett halvår senare i juni 2022 ska den svenska regeringen genomföra sitt paradnummer. En internationell konferens och högnivåmöte för att uppmärksamma världen på miljö- och klimatutmaningarna 50 år efter FN:s miljökonferens i Stockholm 1972. Det blir ett gyllene tillfälle för regeringen att sola sig i internationell glans och lyfta fram sin egen klimatpolitik inför höstens val. Inte lätt för en opposition att ta det utrymmet, men de måste försöka.

Tiden fram till nästa val kommer också att präglas av EU:s återhämtnings- och stimulanspaket, sammanlagt 750 miljarder euro, med tydligt fokus på klimatet. Men går det att finansiera sig ur klimatkrisen, köpa sig utsläppsminskningar eller krävs det uppoffringar av annat slag? Om inte utsläppen minskar i snabb takt finns det här en existentiell politisk diskussion som kommer att prägla de politiska samtalen i hela EU.    

USA har sedan några veckor en ny president i Vita huset. Just nu är det fas ett i Joe Bidens klimatpolitiska strategi. Den är mycket basal och handlar om att från sin nya position slå fast att klimatkrisen är på riktigt och att det krävs historiskt omfattande åtgärder. Sedan är han beredd att agera, tusentals miljarder USD ska det få kosta att ställa om hela USA. Politiskt är det den stora striden som bara kommer att växa fram mot hösten 2022 då maktbalansen åter avgörs i nya val till senaten och representanthuset. Varje mått och steg kommer att bevakas och rapporteras av svenska medier och våra egna partier kommer att inse vikten av en trovärdig och lockande klimatpolitik. 

När det är dags för riksdagsval hösten 2022 talar allt för ovisshet och nervositet om regeringsmakten. Det kommer sannolikt att vara så jämnt att någon procent hit eller dit avgör. I september 2022 ser valmanskåren annorlunda ut. Sedan förra valet är då nära 400 000 av våra äldre inte längre med oss och Greta-generationen gör entré. Det är 428 142 förstagångsväljare och om de har ett röstdeltagande som är i linje med resten av befolkningen handlar det om fem procent av rösterna. Kommer de att nöja sig med den allmän svenska politiska självbilden att vi är bäst på det där med klimat? Eller är de trötta på kris efter pandemin och vill ha verkliga svar på hur en till ska undvikas? Det räcker knappast med att bara vara miljöpartist i största allmänhet. Det stora klimatvalet kräver mer och Greta Thunberg kommer inte att ge sig, det finns en given plats utanför riksdagshuset. 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev