måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Den perfekta hållbarhetstormen är här

Publicerad: 19 mars 2021, 09:57

MIkael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet. Foto: Gabriel Liljevall

Under några års tid har jag föreläst under rubriken ”Den perfekta hållbarhetsstormen nalkas”. Nu är det dags att byta namn på föredraget.


MS


– Hej, jag har lite frågor om det här med EGS som du kanske kan hjälpa mig med. Vi på bolaget känner att det är många som börjar fråga om just det och har bestämt att hantera frågan på lite mer strategisk nivå. Jag undrar om du vet var och hur vi kan hitta information om vad vi kan göra och komma igång.

– ESG, menar du? Hållbarhet?

– Ja, precis, ESG heter det!

Tidigare i veckan fick jag ett samtal från en bekant från universitetstiden. Hen befinner sig nästan högst upp i hierarkin på ett börsnoterat företag som är tillräckligt litet för att gå under de institutionella investerarnas radar, men tillräckligt stort för att känna ett ökande tryck från omvärlden. Han ringde naturligtvis mig för att han visste att jag jobbar med frågorna och torde kunna ge lite svar och guidning kring något obekant som måste hanteras.

Samtalet till mig är ett enskilt exempel, men min uppfattning är att det i många små och mellanstora bolag nu resoneras och prioriteras på samma sätt. Naturligtvis drivs detta fram av både Greta-effekt och nalkande och ökande reglering av finanssektorn; EU taxonomin, klimatrapporteringsramverk, investerares snabbt ökande kunskap om hållbarhet som både risk och möjlighet.

I ett annat samtal förra veckan hörde jag för första gången talas om ”taxonomi-skräcken” bland bolag ute i Europa. I ett tredje möte skrek en hållbarhetschef på ett av Sveriges större industribolag rakt ut: ”Hjälp oss förstå och förhålla oss till taxonomin!”

Just dessa två ämnen har vi på Aktuell Hållbarhet prioriterat att sätta fokus på under senaste tiden. Här kan du läsa samlade artiklar om hur mindre och mellanstora bolag påverkas och bör agera.

I senaste utgåvan hade vi tema hållbara finanser och taxonomin. Här kan du läsa de minst sagt informativa och klargörande artiklarna.

Under några års tid har jag föreläst under rubriken ”Den perfekta hållbarhetsstormen nalkas” och där jag presenterar de olika trenderna som tillsammans kraftfullt ökar trycket på näringslivet att hantera hållbarhet på ett affärsstrategiskt plan.

Nu är det dags att byta namn på föredraget till ”Den perfekta hållbarhetsstormen är här”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev