Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Det viktigaste är att nå noll

Publicerad: 13 mars 2020, 12:35

Visst är 2030-målet också viktigt. Men om ett högt satt 2030-mål nås spelar det ingen roll, om kurvan för utsläppsminskningar sedan planar ut.


Det viktigaste med att minska utsläppen av växthusgaser är att nå till noll. Inte vilka steg som sker på vägen. Det var utgångspunkten i min fredagskommentar förra veckan, där jag ifrågasatte miljörörelsen för att fästa allt för stor vikt vid EU:s mål till 2030. Bakgrunden är det förslag på en klimatlag som EU-kommissionen presenterade förra veckan och som lyfter viktiga frågor om vad målet om nettonollutsläpp år 2050 innebär, exempelvis kring vilka kolsänkor som ska bidra till att nå målet. 

Nu kritiserar Betatrice Rindevall på Supermiljöbloggen mitt resonemang och skriver att det är ett konstigt uttalande. Själv vänder Beatrice Rindevall på perspektivet och skriver att 2050-mål är extremt viktiga men att ”2030-mål betyder allt”.

Det är just det tunnelseendet jag ville lyfta i min förra fredagskommentar. Självklart är det 2050-målet som är allt. Om ett högt satt 2030-mål nås spelar det ingen roll, om kurvan för utsläppsminskningar sedan planar ut. På samma sätt som en bra mellantid i ett lopp inte garanterar någon vinstkrans, förstaplatsen avgörs av slutresultatet. Därför är det viktigaste att 2050-målet nås och därför borde detaljerna kring 2050-målet diskuteras mer. 

Sedan är 2030-målet också viktigt. Något som jag skrev i min fredagskommentar, men som Beatrice Rindevall klippte bort när hon citerade mig. 

Beatrice Rindevall avslutar sedan sin text med att min fredagskommentar ”borde rättas direkt”. Som journalist bevakar jag hållbarhetsområdet och alla dess aktörer. Det innebär att alla resonemang, åsikter, utspel, beslut och ageranden faller inom min radar, oavsett vem som står bakom. Det förväntar sig läsarna och det är grunden för hållbarhetsjournalistiken. Att rätta sig efter en aktörs åsikter skulle därmed vara förödande för journalistiken. 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.