tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Digitala lösningar ersätter inte grovjobbet

Publicerad: 9 april 2021, 10:14

De stora fördelar som digitaliseringen medför innebär inte att det grundläggande hållbarhetsarbetet upphör. Nu ställs än större krav på datainsamling och detaljkunskap.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Ny systematik för hållbarhetsredovisningen, digitala tvillingar för uppföljningar i realtid och leverantörsgranskningar utan att behöva resa världen över. Digitaliseringen innebär onekligen nya förutsättningar för hållbarhetsarbetet, vilket vi lyfter fram i det kommande numret av Aktuell Hållbarhet. Men mitt i teknikglädjen och förhoppningar om att skala upp och bredda hållbarhetssatsningar återkommer frågan om själva grunden för en lyckad digitalisering. Det vill säga datan.

För att kunna utnyttja de nya möjligheterna kommer det krävas stora mängder jämförbar, korrekt och relevant data att utgå från. Den diskussion om datainsamling som sedan länge pågått i samband med exempelvis livscykelanalyser ser nu ut att öka väsentligt när både efterfrågan på, och möjligheterna att ta fram, data växer.

Frågan om datainsamling hamnar ofta på hållbarhetschefens bord och kommer sannolikt bli en av de viktigaste pusselbitarna i samspelet mellan digitalisering och hållbarhetsarbete. För hållbarhetschefen handlar det alltså mycket om att kavla upp ärmarna och ta sig an grovjobbet. För som en digitaliseringschef uttryckte sig när han fick frågan om vad digitaliseringen kan bidra med i hållbarhetsarbetet: Det digitala hållbarhetsarbetet utan rätt data är som en elbil utan batteri.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev