Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Du dödar ålen – och ålen dödar dig

Publicerad: 20 december 2019, 12:57

Foto: Pxfuel

Skulle du äta bergsgorilla eller Sumatratiger till middag? Jaså, inte det. Men det finns svenskar som kommer äta europeisk ål, anguilla anguilla, som juldelikatess.


Denna fascinerande fisk tillhör samma kategori som bergsgorilla och Sumatratiger på den internationella rödlistan, den fjärde kategorin ”akut hotad”, som kommer efter ”nära hotad”, ”sårbar”, ”starkt hotad”, men innan de två sista kategorierna ”utrotad i det vilda” och ”utdöd” – vilka för ålen i praktiken är samma sak eftersom den europeiska ålen inte förökar sig i fångenskap utan endast i Sargassohavet någonstans mellan Puerto Rico och Bermuda i Atlanten.

Sedan två decennier tillbaka anser internationella havsforskningsrådet ICES, som ger råd om fångstkvoter till bland annat EU:s lagstiftare, att allt dödande av ål som människan orsakar i Europa bör minskas till noll, eller så nära noll som det går, enligt den internationellt erkända försiktighetsprincipen.

I Sverige fortsätter dock fisken att fiskas upp. Det som är lite speciellt i Sverige, jämfört med i länderna på den europeiska kontinenten, är att en stor del av fisket sker på de vuxna ålar som är på väg tillbaka till Sargassohavet för att leka och sedan dö. Med andra ord de ålar som sedan de drev hit som ålyngel har överlevt en massa faror som predatorer, kemikalier, vattenkraftverk och fiske i 20-30 år och efter denna bedrift påbörjat en 700 mil lång simning över Atlanten för att säkra artens fortlevnad.

Det som är konstigast med detta är att om man verkligen gillar att fiska eller äta ål, så är det ju dumt att just nu äta upp de sista föräldrarna till en potentiell ny ålgeneration. Klokare vore att just nu avstå eftersom ålen enligt forskningen – som till skillnad från myndighetsbeslut inte påverkas av politik och påtryckningsgrupper - behöver lämnas i fred över hela Europa om den inte ska dö ut. För alltid. Efter 70 miljoner år.

Om du undrar varför ålen simmar hela vägen till Bermudatriangeln för att leka så tros det vara för att ålen från början lekte på en plats som flyttades ut i Atlanten när Europa och Amerika gled isär. Sextioniomiljonersjuhundratusen år senare uppstod homo sapiens, som de senaste drygt hundra åren stängt av de flesta av ålens livsmiljöer i Europas vattendrag med dammar och turbiner, och nu håller på att fiska upp de sista exemplaren.

Nåja – du som ändå väljer att äta ål kommer kanske att få ditt straff. Ålen samlar som andra feta fiskar på sig miljögifter som industrisamhället släppt ut i havet – bland annat ett av världens starkaste cancergifter, dioxin. 

God Jul!

Pernilla Strid
redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.