Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Förvånande ointresse och brist på kunskap hos elektronikföretagen

Publicerad: 1 april 2021, 08:59

Jesper Saltebro, reporter på Aktuell Hållbarhet.

Det ska vara lätt att göra rätt, brukar det heta. Rätt är alltså någonting bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Men så hänger alla distributionskedjor ihop och minsta bricka som faller får oanade konsekvenser på helt andra platser.


Jag fick upp ögonen för denna soppa när riksmedia började rapportera att Volvo temporärt stänger en fabrik på grund av så kallad halvledarbrist. Egentligen finns ingen brist, för kislet i fråga finns i mängder över hela världen. Istället är det brist på tillverkningskapacitet av elektronik i östra Asien. Orderböckerna är proppfulla när allt fler av våra prylar innehåller elektronik och hela marknaden hoppas på en gigantisk ekonomisk återhämtning efter pandemin. Flaskhalsen lär inte gå att bygga bort i första taget: en enda tillverkningsanläggning kostar tiotals miljarder kronor att bygga.

Så strandar ett jättefartyg i Suezkanalen och fördröjer en stor del av världens fartygsleveranser. Vetenskapsradion avslöjar att Vattenfalls och Ikeas solceller kan vara tillverkade med tvångsarbetande uigurer i Xinjiang-provinsen i Kina. Denna gång är det faktiskt halvledaren som är i fokus. Produktionen av kisel, den viktiga råvaran för att solcellen alls ska kunna producera el, kan vara problematisk.

Kina har satsat på kisel- och solcellstillverkning och konkurrerat ut eller köpt upp producenter över hela världen. Bolagen kontrollerar nu ungefär två tredjedelar av världsproduktionen och Xinjiang beskrivs som ett nyckelområde i denna tillverkning.

Kisel är inte bara beståndsdel i solceller, utan i all elektronik. När jag ringde runt till svenska elektronikbolag blev jag förvånad över både bristen på kunskap om, och ointresset för, råvaran. Dessutom var det få som ens ville prata med mig.

Visst, de har säkert bråda dagar, men även upptagna personer brukar ställa upp på intervju. En av de vanligaste kommentarerna var att de förutsätter att underleverantörerna har ställt och följt upp krav på tillverkningen. Men själva hade de inte gjort något för att säkerställa en hållbar försörjningskedja. Istället sågs handelskriget mellan USA och Kina som en större risk för elektronikindustrin.

Det finns tillverkare av både kisel och solceller som med största sannolikhet är fria från tvångsarbete, men om vi verkligen vill se en omställning av energisektorn i en mer hållbar riktning är det svårt att klara sig utan solceller från Kina, var en åsikt. Å andra sidan kan ju hållbarheten i solceller ifrågasättas om de tillverkats med kolkraft och delar av arbetsstyrkan är tvångsarbetande uigurer.

Sen tillkommer ytterligare en dimension. I de arbetsintensiva branscherna finns en större risk för tvångsarbete. H&M ville göra rätt och uttalade sig om situationen i Xinjiang och att de slutat köpa varor därifrån. Ett år senare blossar detta gamla ställningstagande nu upp till en stor köpbojkott via influerare och aktien föll.

Jag har själv solceller på taket och varit stolt över detta. Men nu vet jag inte längre. Det är inte lätt att göra rätt.

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.