onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Cop 26 kommer inte lugna en befogat oroad allmänhet

Publicerad: 5 november 2021, 13:11

Foto: Pax Engström Nyström för Bonnier Business Media

Klimatförhandlingar pågår. Min gissning är att förhandlingsresultatet inte kommer att vara tillräckligt för att lugna vare sig Greta Thunberg, världens unga eller den befogat oroade allmänheten.

Ämnen i artikeln:

COPGreta ThunbergKlimatförhandlingar

JR


Den första veckan på klimattoppmötet Cop 26 börjar närma sig sitt slut. Sveriges biträdande chefsförhandlare Christoffer Nelson är efter de inledande förhandlingarna försiktigt positiv och berättar för Aktuell Hållbarhet att han ser framsteg i nästan alla förhandlingsfrågor. Två av frågorna han ser positivt på handlar om stöd till länder att stärka sin kapacitet att möta klimatförändringar samt de omtvistade åtagandeperioderna i ländernas NDC:er. Även om förhandlingsarbetet går olika snabbt fram vittnar Christofer Nelson om en kompromissvilja som han inte känt av vare sig under det förra klimatmötet i Madrid eller i de förberedande samtalen inför Glasgow-mötet. 

Oavsett försiktigt positiva toner kring detaljer i de extremt tekniska förhandlingarna verkar allt fler ha insett den kritiska situation världen befinner sig i. När mötet startade sade till exempel Cop 26 ordförande Alok Sharma att ”Cop 26 är vårt sista riktiga hopp att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader. Jag vet att vi har förhandlingar framför oss som saknar historisk motsvarighet, men jag tror att det internationella systemet kan leverera. Vi måste göra det.”

På Glasgows gator och området utanför förhandlingarna har också flera protester genomförts. Greta Thunbergs senaste kommentar ”Blah blah blah” har spridits hela vägen upp till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Ericssons hållbarhetschef sa i dag till Aktuell Hållbarhet att han inte längre ser någon nytta med att skriva under företagsupprop för klimatet

Under veckan har också ett antal experter berättat för Aktuell Hållbarhet hur de ser på de stora löften som under veckan kommit från världens största investerare och kapitalförvaltare.

”Det krävs politiskt ledarskap som gör verkstad av alla ord. Det är paradoxalt att kapitalet i dag är mer långsiktigt än politiken”, säger till exempel Gunnela Hahn, chef för hållbara investeringar på Svenska kyrkan. Hon säger också att hon tror att allmänheten känner sig ”avtrubbad av alla storstilade löften”.

Dagens tema på Cop 26 i Glasgow är ungdomar och allmänhetens roll i klimatfrågor. Bland annat deltog Greta Thunberg i en klimatmarsch i Glasgow. Nu har världens förhandlare och statsöverhuvuden nästa vecka på sig att göra rejäla framsteg i klimatförhandlingarna. Min gissning är att förhandlingsresultatet inte kommer att vara tillräckligt för att lugna vare sig Greta Thunberg, världens unga eller den befogat oroade allmänheten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev