Fredagskommentar
Fredagskommentar: Därför blir det svårt för den nya regeringen att ducka för klimatet
Publicerad: 16 september 2022, 11:54
Den nya regeringen kommer ställas inför expertrekommendationer som veckans förslag på reduktionsplikten, skriver Daniel Boman på Aktuell Hållbarhet.
Foto: Getty Images
Valdebatten kritiserades för att undvika klimatfrågorna. Men när expertutredningarna nu strömmar in blir det svårt för den kommande regeringen att nonchalera budskapen.
Ämnen i artikeln:
PolitikInför valet haglade uppmaningarna om att ge klimatet den uppmärksamhet i debatten som frågan förtjänar. Nu när svenska folket har sagt sitt fortsätter experternas arbete och i veckan kom en rad förslag och rekommendationer på hur klimat- och miljöpolitiken bör utvecklas. En av de mer omfattande rapporterna kommer från myndigheten Tillväxtanalys, som nu har presenterat ett förslag på 47 åtgärder för att effektivisera klimatomställningen. Än mer kontroversiell kan Energimyndigheten uppfattas, som satt ned foten i den infekterade frågan om reduktionsplikten och drar slutsatsen att kraven på inblandning av förnybara bränslen är avgörande för Sveriges klimatmål. Till det har Länsstyrelsen i Uppsala nu lagt fram sina förslag som ska snabba på den lokala och regionala klimatomställningen. Det rör sig alltså om tre redovisningar av uppdrag som tillsatts av den förra regeringen och nu ska hanteras under hösten.
Även om regeringsbildningen fortfarande är i sin linda har det borgerliga blocket i praktiken redan hunnit göra avtryck under året, med den M-SD-KD-budget som styrt det politiska arbetet. På så sätt skulle det borgerliga blocket kunna sägas få smaka lite av sin egen medicin, när det nu ställs inför rekommendationer från expertutredningar tillsatta av den förra regeringen.
”På så sätt skulle det borgerliga blocket kunna sägas få smaka lite av sin egen medicin”
Av de uppmaningar som nu presenterats är nyttan med reduktionsplikten kanske den svåraste att smälta för en högerblocksregering. Energimyndigheten lämnar tre förslag på inblandning av förnybara bränslen, vilka landar på mellan 57 och 75 procent för diesel år 2030. Moderaterna, som under året kritiserat reduktionsplikten för att bidra till höga drivmedelspriser, vill se ett krav på inblandning runt 13 procent samma år.
Nu är utredningar långt ifrån beslut och kan som så många gånger tidigare hamna i ”skrivbordslådan”. Frågan är bara hur länge politikerna kan blunda för omvärldens uppmaningar och experternas rekommendationer. När trycket nu är så starkt från hela samhället och tillsatta utredningar kommer fortsätta presenteras under hösten och våren blir det svårt för regeringen att ducka för alla inspel. Oavsett vilken konstellation regeringsbildningen landar i.