tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: De är inte folkets tjänare

Publicerad: 19 augusti 2022, 11:59

Alla riksdagspartier utom C, MP och V var beredda att runda regelverket för korruption för att ta emot anonyma partibidrag. Efter avslöjandet av TV4:s Kalla fakta i går har S och L gjort sig av med de ansvariga cheferna, dock inte M, KD och SD. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fem av åtta riksdagspartier var beredda att ta emot hemliga bidrag genom att kringgå korruptionslagstiftningen. Efter att ha följt den svenska klimatpolitiken kan jag inte annat än förundras över att många av besluten tycks gå på tvärs mot folkets intressen. Frågan som uppkommer efter Kalla faktas granskning är om det skulle kunna handla om köpta beslut, skriver Pernilla Strid.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraternaKristdemokraternaFolkpartietLiberalernaKlimatpolitikMiljöpolitik

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Har du sett Folkets tjänare? Om inte, gör det och du kommer få en annan blick för vad som är galet – även i Sverige. Tv-serien, med Volodomyr Zelenskyj både framför kameran och bakom produktionsbolaget, är skruvad. Men den är också intelligent när den med humor belyser korruptionen ur en massa – gastkramande – aspekter.

Jag tänker osökt på tv-serien när TV4:s Kalla fakta gör sitt stora avslöjande, som lanserades i går. De lät två förmögna personer erbjuda vart och ett av de svenska riksdagspartierna mellan en halv och en miljon kronor under förutsättning att de fick vara anonyma. Fem av åtta partier gick i fällan. Gränsen för partibidrag som inte behöver redovisas går vid 24150 kronor, men det hindrade inte Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna från att föreslå olika upplägg för att kringgå syftet med lagen och säkra de hemliga bidragen. Alltifrån bulvanupplägg till att dela upp donationerna i många små överföringar.

Det är ett skakande avslöjande. Men handen på hjärtat, vem är förvånad? Är vi verkligen så mycket bättre än det Ukraina som styrdes av oligarker? Mutskandaler har briserat även i Sverige och varför skulle politiska partier vara undantagna?

I Kalla faktas granskning framkom det att donationerna kunde kombineras med särskild tillgång till politiska beslutsfattare och att medlen kunde riktas särskilt till vissa utvalda riksdagskandidater, sådana som den donerande företagaren föredrog. Det var med andra ord möjligt för en företagare att köpa sig politiskt inflytande med pengar.

Efter att ha följt den svenska klimatpolitiken kan jag inte annat än förundras över att många av besluten tycks gå på tvärs mot folkets intressen. När Rysslands krig i Ukraina höjt energipriserna har motmedlet från våra riksdagspolitiker varit ytterligare subventioner till fossil energi och frysning av den reduktionsplikt som skulle öka produktionen av biodrivmedel och göra oss mer energioberoende. Frågan som uppkommer efter Kalla faktas granskning är om det skulle kunna handla om köpta beslut. För vi vet att fossilindustrin sitter på mycket stora högar med pengar.

”Frågan som uppkommer efter Kalla faktas granskning är om det skulle kunna handla om köpta beslut. För vi vet att fossilindustrin sitter på mycket stora högar med pengar.”

Om politikerna i riksdagen företrädde folket skulle deras första prioritet vara en beboelig planet. Ändå handlar debatten inför valet om bara några veckor knappast alls om detta. Det känns lite som en rysk tv-nyhetssändning om Ukraina där ordet krig inte får nämnas.

När tonvis med fiskar runtom i Europas floder och sjöar sannolikt dött av själva vattentemperaturen. När spanska brandmän flyr en storbrand i panik. När stormar, bränder, översvämningar, torka och matbrist håller världens länder i ett järngrepp. Och när forskarnas varningar blir allt skarpare om att fönstret håller på att stängas för att kunna rädda det klimat och de ekosystem som vår art är beroende av för sin ekonomi, välfärd och kanske överlevnad. Då räcker det inte för politiker att säga att de ska fixa klimatet ”sen”, när kriget eller något annat är över. 

För att hantera den kombinerade klimat- och naturkrisen och därmed lägga grunden för en stark ekonomi håller EU-kommissionen på att steg för steg genomföra EU:s gröna giv. En bärande del av den gröna given handlar om restaurering av naturen. Det som skulle varit en rutinsak, att godkänna att EU lagstiftar i frågan, förvandlades i riksdagens miljö- och jordbruksutskott till ett stort nummer där den centerpartistiska ordföranden i samarbete med Moderaterna extrainkallade miljö- och jordbruksutskottet för att stoppa att EU får denna befogenhet. I omröstningen som ägde rum i går fick de även med sig Socialdemokraterna på att stoppa denna viktiga del i den gröna given. Dessutom röstade utskottet ner EU-kommissionens förslag om en hållbar användning av växtskyddsmedel, en fråga som Sverige drivit i åratal och där Sverige ligger i framkant. Och alltihop sex månader innan Sverige tar över som ordförandeland i EU.

Vilka ekonomiska intressen gynnas av politikernas agerande? Röstade de verkligen i svenska folkets intressen? 

”Vilka ekonomiska intressen gynnas av politikernas agerande? Röstade de verkligen i svenska folkets intressen?”

Oavsett om det handlar om köpta beslut, andra former av korruption eller något annat, så finns det en sak som är smärtsamt uppenbar: De partier och politiker som fortsätter att lägga förslag som bromsar klimatomställningen, och som underlåter att lägga förslag som driver på för att snabbt vända klimatkrisen, naturkrisen och klimatanpassa våra samhällen – de är inte folkets tjänare.


Läs mer:
S röstar med oppositionen – säger nej till EU-förslag om restaurering av naturen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev