onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Desperat läge i Klimatsverige inför riksdagsvalet

Publicerad: 9 september 2022, 13:45

Den viktigaste frågan är bortglömd i valet, skriver Pernilla Strid. Foto: Henrik Montgomery/TT, Pax Engström Nyström för Bonnier Business Media

Inför valet på söndag är läget i Klimatsverige desperat. I upprop efter upprop försöker allt från klimatforskare och storföretag till små partier och oroade privatpersoner rikta strålkastaren mot klimatfrågan i valdebatten, men utan att lyckas, skriver Pernilla Strid.

Ämnen i artikeln:

KlimatförnekareGrön EnergiKlimatpolitikMiljöpolitikFörnybar EnergiVindenergiVindkraftSolcellssystemSolenergiSolkraftKärnkraft

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Storbritanniens drottning Elizabeth II har dött vid en ålder av 96 år. Inget är mer viktigt i Sverige just nu, att döma av gårdagens nyhetssändningar som helt domineras av händelsen. Det var alltså den nyhetsvärdering som gjordes tre dagar innan riksdagsvalet – och flera timmar efter att en ny, alarmerande forskningsstudie om klimatet kommit ut. Det är lite som att man måste hålla i sig i nåt, för att inte få svindel och tappa balansen.

Inför valet på söndag är läget i Klimatsverige desperat. I upprop efter upprop försöker allt från klimatforskare och storföretag till små partier och oroade privatpersoner rikta strålkastaren mot klimatfrågan i valdebatten, men utan att lyckas.

Jag som endast beskriver nyheterna och skeendena som journalist på området måste medge att jag delar desperationen. Det är verkligen skrämmande med blodisande skjutningar, samhällshotande elprishöjningar, livshotande dålig sjukvård och inte minst ett pågående fruktansvärt krig i Europa. Men klimatkrisen måste finnas med i det översta högra hörnet i matrisen över vad som är mest bråttom och mest viktigt. Allt annat är ren förnekelse.

Enligt klimatforskarna har vi troligen något decennium på oss – vi måste agera nu. För annars går vi mot en mycket farlig gräns. När polerna blir isfria och mörka drar de till sig ännu mer värme. När den arktiska permafrosten tinar frigörs den starka växthusgasen metan. När skogarna brinner övergår de från att lagra kol till att släppa ut koldioxid, så att halten i atmosfären höjs ännu mer, och så vidare. Processerna som gör vår jord allt varmare blir självförstärkande och omöjliga att stoppa. Vi går in i ett nytt klimat, vi löper stor risk att på egen hand omvandla vår jord till en het planet som inte funnits så länge människan existerat.

”Vi är arga och förtvivlade”, skrev 1944 forskare i ett klimatupprop i Aftonbladet den 25 Augusti. De skriver att de ser hur en majoritet av våra politiska partier överger klimatpolitiken och i stället föreslår eller genomför politik som går stick i stäv med Parisavtalet och Sveriges klimat- och miljömål. Sex av åtta partier sägs helt missa Parisavtalets 1,5-gradersmål.

227 svenska företag stämde i veckan in med ett upprop på samma tema, de vill se nya incitament och tuffare regleringar för klimatet. Bland undertecknarna finns Ericson, Ica, Folksam, Skanska och Preem.

Enligt en annan debattartikel i tidningen Journalisten konstateras att endast 2,2 procent av sändningstiden på SVT:s Rapport klockan 19.30 på ett tydligt sätt handlade om klimatet under årets första sju månader, trots att ”klimatkrisen är sann och relevant samt får extremt stora konsekvenser för Sveriges befolkning”.

Så vad säger forskningsstudien som kom i går? Jo, enligt studien som har publicerats i en av världens främsta vetenskapliga tidskrifter, kan brytpunkterna för klimatet vara ännu närmare än forskarna tidigare trott. Även om världen skulle lyckats med det som världen inte tycks klara, att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål, så kanske det inte räcker: Flera farliga brytpunkter kan nås redan vid just 1,5 grader.

Medan rädslan hos dem som kan frågan ökar så fortsätter förenklade eller vilseledande påståenden om klimat- och energiomställningen att kastas genom luften i tv- och radiostudior och i sociala medier. Fokus ligger på det höga elpriset, där stängd kärnkraft sägs vara huvudorsaken. Det sägs också att omställningen inte är möjlig med enbart förnybar energi. Enligt forskare på energiområdet stämmer dessa påståenden helt enkelt inte, prisökningen beror främst på höjda naturgaspriser kopplade till Rysslands invasion av Ukraina, och det går att både få den förnybara elen att räcka och samtidigt undvika effektbrist. Dessutom blir omställningen billigare utan kärnkraft. 

Men handlar de politiska kraven på kärnkraftsutbyggnad verkligen om bästa sättet att ställa om? Enligt Centerpartiet är kärnkraften bara ett sätt att ducka för klimatfrågan. Enligt andra kan vilseledande kärnkraftsargument till och med spela Putin i händerna.

På Aktuell Hållbarhet webbsida går debatten het om kärnkraftens roll i klimatomställningen. En sak som framförs är att kärnkraften tar lång tid att bygga ut, tid som vi inte har på oss. En annan sak som förs fram är att kärnkraften inte är så tillförlitlig eller planerbar som det låter i valdebatten. En orsak till det höga elpriset sägs vara tekniska problem hos franska kärnkraftverk. Och en del av dessa problem sägs bero på att kraftverken fått problem med kylningen under sommarens rekordvärme i Europa. 

Där har du ytterligare en möjlig självförstärkande mekanism – det vill säga att klimatförändringen får konsekvenser som gör klimatförändringen ännu svårare att bekämpa. Det blir en ond spiral – eller rättare sagt många onda spiraler.

Hos Aktuell Hållbarhets läsare gissar jag att den tanken kommer att ligga längst fram i pannloben i valbåset.

P. S. Läs om hur partierna rankats i klimatfrågan på aktuellhallbarhet.se, till exempel här och här och här och här. Läs Aktuell Hållbarhets granskning av partiernas klimatpolitik här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev