måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Flyget får känslorna att explodera

Publicerad: 17 juni 2022, 12:04

Klimatkrisen och kaoset på Arlanda stoppar inte reslystna svenskar i semestertider. Känslorna kring om vi ska flyga eller inte är ofta lika svallande som köerna genom säkerhetskontrollen. Men inför valet är partierna otydliga kring hur de vill minska utsläppen inom flera sektorer, det visar vår nya kartläggning, skriver chefredaktör Ylva Bergman.

Ämnen i artikeln:

EU-ETSSocialdemokraternaModeraternaKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppFlyg

Ylva Bergman

ylva.bergman@aktuellhallbarhet.se


I Sverige flyger vi mer än fem gånger så mycket som det globala genomsnittet, enligt Naturvårdsverket. Ingenting tycks stoppa oss. Varken kaoset på Arlanda, i Europa eller klimatkrisen står i vägen när solnedgångar över ett döende Medelhavet lockar.

Socialdemokraterna vill införa reduktionsplikt för flyget och Moderaterna vill öka volymerna hållbart biobränsle och få i gång grönt flygande framöver.

Aktuell Hållbarhet har tidigare rapporterat om att fyra av Europas tio största flygbolag gjort en nettovinst på de gratis tilldelade utsläppsrätterna förra året. 

Förra veckan röstade också EU parlamentet för en översyn av utsläppssystemet för luftfarten. Hittills har systemet gällt för flygningar inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Nu vill parlamentsledamöterna att utsläppshandelssystemet ska gälla för alla flygningar som avgår från en flygplats inom EES.

Aftonbladets ledarsida har lyft frågan om progressiv flygskatt och menar att de stora utsläpparna borde betala mer; den mindre elit som flyger kors och tvärs.

Så ser det också ut för andra typer av utsläpp. 

Den rikaste procenten uppskattas stå för 70 ton koldioxidutsläpp per capita, medan de fattigaste 50 procenten släpper ut ett ton per person, enligt en rapport av Oxfam från förra året. Koldioxidutsläppen för den rikaste procenten av människorna på jorden kommer att vara 30 gånger större än vad som är förenligt med 1,5 graders-målet i Parisavtalet, enligt rapporten.

I Aktuell Hållbarhets kartläggning om klimatpolitiken inför valet 2022 bad vi partierna ge någon form av uppskattning av hur stora utsläppsminskningar deras politik för klimatet ger. 

De flesta partierna var svarslösa. 

Partierna har flera idéer och förslag till hur omställningen ska skyndas på, i flera fall handlar det om ekonomiska styrmedel, men de flesta saknar mål för utsläppsminskningarna. Endast Miljö­partiet kunde kvantifiera sina förslag. 

Mathias Fridahl, forskare i klimat­politik vid Linköpings universitet, är förvånad över att de andra partierna inte ens tycks försöka komma fram till något slags siffersatt mål.

Medveten strategi eller oförmåga? Det är frågan. Läs partiernas svar här.

Naturskyddsföreningens granskning av partiernas miljö- och klimatpolitik inför valet 2022 pekar på att partierna sänkt sina ambitioner i miljöpolitiken inför nästkommande mandatperiod.

I dag presenterades också infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) Arlandautredningen där transporterna till flygplatsen ska effektiviseras och Bromma flygplats ska bli fossilfri från och med 2030 och stängas fem år senare.

Att utsläppen måste ner vet alla. Sänkta ambitioner inför det kommande valet är inte den rätta vägen vägen framåt. Omställningen av flyget måste skyndas på då vår reslust fortfarande tycks gå före klimathänsyn.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev