måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Framtidens hållbara ledare måste knyta oss närmare varandra

Publicerad: 18 februari 2022, 11:06

Omställningen ställer stora krav på oss alla, skriver Ylva Bergman, chefredaktör Aktuell Hållbarhet

Foto: Amanda Lindgren

Det är dags att tänka om. Mycket som hittills varit polariserat – mellan rika och fattiga, vinnare och förlorare, aktivister och kapitalister – behöver nu knytas ihop, skriver Aktuell Hållbarhets chefredaktör Ylva Bergman.

Ämnen i artikeln:

Globala hållbarhetsmålenAgenda 2030

Ylva Bergman

ylva.bergman@aktuellhallbarhet.se


Agenda 2030s mål är tätt sammanflätade och svåra att nå utan att se helheten. Här återfinns FN:s grundläggande principer om mänskliga rättigheter, vetenskap om hur olika system skapar ojämlikhet, fattigdom, miljö- och hälsorisker. Här finns också vad många aktivister och religioner ofta framhållit: som att behandla allt levande med respekt och rättvisa. 

Grundpelaren är att inte lämna någon utanför:

Det ställer i sin tur stora krav på regeringar, organisationer och företag som hittills kunnat glittra som autonoma stjärnor i ett oändligt universum. Se på mig, jag lyser starkare än du, räcker inte längre. 

I ett seminarium som Aktuellt Näringsliv nyligen höll konstaterade Per Olsson, docent vid Stockholm Resilience Centre att den omställning vi står inför handlar om att förändra värderingar. Anders Wijkman, som nyligen hoppade av Klimatalliansen, betonar att omställningen är mer grön teknik och att vi måste granska vår livsstil och vårt konsumtionsmönster.

Transformationen till en hållbar värld gör att det inte räcker att enbart redovisa en lagom blandning av acceptabla koldioxidutsläpp för att hålla maskineriet i gång. 

Istället kan det handla om att släppa taget om verksamheter som kanske inte fungerar för att de bryter mot sådant som vi inte längre kan acceptera. Det är inte roligt att vara ansvarig för en verksamhet vars produkter bidrar till skövling av skog eller tvångsförflyttning av individer. Skrattet hela vägen till banken fastnar alltmer i halsen. Hostan tilltar. 

Ericsson har nyligen medgivit att allvarliga regelbrott mot den affärsetiska koden skett 2019. Företaget berättar att pengar gått till terroristorganisationen IS, som betalning för transporter genom IS-kontrollerade områden. 

Målkonflikterna kommer att tillta i omställningen. Lönsamhet som tidigare kunde ske utan lika vaksam insyn, ställs nu mot mänskliga rättigheter, gränser mot globala klimatkrisen. Kampen om ändliga råvaror ökar och ställs mot vår konsumtion. Antalet klimatflyktingar kommer att nå 216 miljoner 2050, enligt Världsbanken.

Allt fler chefer värderas nu efter hur de presterar vad gäller miljö och socialt ansvar, enligt en kartläggning som Aktuell Hållbarhet gjort.

Tidningen Forbes skriver att ingenting kommer förändras om inte vårt beteende ändras, och att leda stora företag kommer att handlar om ödmjukhet, transparens, och ett modigt arbetsklimat som öppnar för fördjupning, snarare än aggressiv expansion.

Det är dags att tänka om. Att premierna de som står för ett långsiktigt helhetstänk är en väg. Men egentligen borde det ses som absolut grundläggande för att överhuvudtaget leda framtida verksamheter.

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev