Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Ge fondbolagen Greenwashpriset

Publicerad: 7 februari 2020, 11:57

I år finns kandidaterna till Svenska Greenwashpriset kanske bland Sveriges fondförvaltare..


Tidningen Dagens industri har under januari uppmärksammat det absurda faktumet att stora svenska fondförvaltare tar hutlösa avgifter för att kunderna ska kunna investera i fonder med hållbarhetsprofil. Extra stötande är att Di:s granskning visar att de fonder som marknadsförs som hållbara i stort sett har samma innehav som vanliga indexfonder, bara tre eller fyra gånger dyrare avgifter.

Ett exempel som nämns är Swedbank Roburs etiska fond, Transition Sweden, vars fem största innehav är Volvo, ABB, Essity, H&M och Electrolux. Bolag som visserligen har ett proaktivt hållbarhetsarbete, men vars affärsmodeller knappast kan anses vara avgörande för den nödvändiga omställning som Robur antyder i fondnamnet.

Så kallat hållbara fonder är i dag en kraftigt växande nisch. Förmodligen för att stora fondförvaltare och svenska banker nu insett att det går att tjäna pengar på människors dåliga samvete. Di kallar det ett nytt marknadsföringsknep. Det går också att kalla det greenwash, ett framgångsrikt sätt att öka försäljning med hjälp av vaga hållbarhetsargument.

Finanssektorn och fondkapitalet kan vara en viktig pusselbit för att klara de hållbarhetsutmaningar vi nu står inför. Att lura fondsparare med skyhöga fondavgifter för att köpa aktieri Volvo och H&M är inte den pusselbit världen behöver.

I sommar hoppas jag att juryn till Svenska Greenwashpriset synar fondbranschen noga.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.