torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Hjälp Ukraina utreda krigsbrott mot miljön

Publicerad: 20 maj 2022, 12:39

Om det internationella samfundet hjälper till kan miljöbrott komma att utredas av Internationella brottmålsdomstolen i Ukraina. Det blir i så fall första gången som miljöbrott utreds av ICC. Foto: iStockphoto /TT, Pax Engström

Med internationellt stöd och hjälp kan det faktiskt bli så att krigsförbrytare i Ukraina blir de första som ställs till ansvar för miljöbrott vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag, skriver Aktuell Hållbarhets Pernilla Strid.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det är nästan så att doften av vårblom och ångande ny grönska går genom tv-rutan, samtidigt som bomberna faller på vanliga, sommarsugna människor som hamnat i en livs levande mardröm. Vanliga, men extremt ovanliga sett till universum. På grund av kriget förstörs ännu mer av vår unika och ensamma, levande planet, utan vars mirakulöst livsuppehållande system vi inte kan finnas. 

Vart ska ukrainarna ta vägen om marken är förgiftad, skogen nedbrunnen och vattnet inte går att dricka? Och till vilken nytta är de förstörda områdena då för ryska ockupanter?

I slutet av förra veckan publicerade Ukrainas ministerium för ekologi och naturresurser en karta och en lista på sin sajt över miljöbrott begångna under Rysslands pågående invasion av landet. I ett Facebook-inlägg uppmanar ministeriet också ukrainarna att rapportera in misstänkta miljöbrott och beskriver vad det kan handla om: att avloppsreningsverk stoppas eller förstörs, att skog i till exempel naturreservat bränns ner, att industrianläggningar bombas så att farliga ämnen sprids, med mera. 

Miljöministeriet säger sig hittills ha registrerat 231 brott mot miljön. Nu vill man ha in hårda data om fler miljöbrott som kan leda till att ansvar och ersättning kan utkrävas, med hjälp av nationell och utländsk expertis.

”Miljöministeriet säger sig hittills ha registrerat 231 brott mot miljön”

Ett av de värsta miljöbrotten på miljöministeriets lista är bränder i den radioaktiva förbjudna zonen runt Tjernobyl, som kan leda till att radioaktiv aska sprids långa vägar genom luften. Enligt ministeriet visar satellitbilder att det under den ryska ockupationen av området i början av kriget brann på hela 13 989 hektar. Det är betydligt mer än vad som rapporterades av medier under skogsbränderna i området 2020. Miljöministeriet varnar också för att strider pågår bland annat vid vatten av nationell betydelse och vid industrier som har farliga kemikalier på sina anläggningar. 

”Medan ockupanterna beskjuter industrianläggningar och provocerar fram storskaliga olyckor på vårt territorium, är det viktigt för Ukraina att använda alla tillgängliga internationella rättsliga instrument för att skydda våra medborgare och miljön”, säger Ruslan Strilets, Ukrainas minister för miljöskydd och naturresurser, i ett uttalande efter att landet mitt under brinnande krig gått med i en internationell konvention om gränsöverskridande miljöolyckor.

I veckan meddelade den Internationella brottmålsdomstolen ICC:s chefsåklagare Karim Khan att han skickar ett team på 42 utredare, forensiska experter och stödpersonal till Ukraina. Teamet ska samla in vittnesmål och bevisning i vad som uppges vara den största fältundersökningen någonsin av brott mot Romstadgan som ICC:s åklagarkammare företar sig. Något som enligt Karim Khan har möjliggjorts av att Nederländernas regering bidragit med ett stort antal nationella experter och av ett nära samarbete med Ukrainska myndigheter. Trycket ökar nu på att ICC ska inkludera miljöbrotten i sin krigsbrottsutredning. 

Climate Counsel, en organisation av jurister som driver internationella miljö- och klimatmål utan vinstsyfte, har startat ett projekt för att samla in bevismaterial för miljöbrott begångna i Ukraina. Målet är att överlämna några väl valda miljöbrottsutredningar till ICC. 

Ecocide Alliance, en internationell allians av parlamentariker som driver att storskaligt miljöbrott ska bli ett internationellt brott även i fredstid, kommer i dag ut med en pressrelease där de uppmanar det internationella samfundet att stödja Climate Counsel och andra organisationer som vill hjälpa till att utreda miljöbrott i Ukraina.

”Målet är att överlämna några väl valda miljöbrottsutredningar till ICC.”

Enligt Simon Holmström, åländsk parlamentariker och medlem i Ecocide Alliance som driver frågan i Nordiska rådet, har ICC:s chefsåklagare Karim Khan ännu inte bestämt sig för om han ska inkludera miljöbrott i sin krigsbrottsutredning i Ukraina. Men han hoppas att Ukraina kommer att trycka på för att det ska ske. Med internationellt stöd och hjälp kan det faktiskt bli så att krigsförbrytare i Ukraina blir de första som ställs till ansvar för miljöbrott vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag. 

Låt oss hoppas att det blir så. För det kan inte längre vara straffritt att förstöra människans och andra livsformers enda kända tillflyktsort i universum, inte ens i krig.

Läs en tidigare artikel i ämnet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev