onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: I höstas tävlade alla partier om ökad miljöbudget – nu göder Putin vapenindustrin

Publicerad: 11 mars 2022, 12:43

Jesper Saltebro.

Foto: Jeanette Karlsson

Rysslands statschef har en del att ställa till rätta för att inte prenumerera på titeln årets hållbarhetsvärsting under flera år framöver, skriver Aktuell Hållbarhets Jesper Saltebro.

Ämnen i artikeln:

RysslandRegeringenSocialdemokraterna

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


När vi blev tilldelade våra automatkarbiner steg stämningen till rekordnivå. En bisarr och bubblande glädjeyra. Själv grät jag inombords och sörjde i flera veckor. Enda anledningen till att vi fick dessa vapen var för att skada eller skjuta ihjäl ryssen. Detta var i Boden för drygt 20 år sedan. Krig kändes fjärran. Vi var knappt vuxna.

I veckan aviserade den socialdemokratiska regeringen en långsiktig förstärkning av försvaret. I dagens penningvärde handlar det om drygt 40 miljarder extra kronor. Det hade varit otänkbart för några månader sedan. Samtidigt är högeroppositionen inte nöjd utan vill se mer pengar eller en snabbare uppbyggnad av försvaret.

I höstas var läget helt annorlunda. Riksdagspartierna tävlade om att satsa mest pengar på miljö- och klimat. Alla påstod att deras budget var den största miljöbudgeten någonsin. En delförklaring var den växande ekonomin som gjorde att satsningarna i absoluta tal var större än någonsin. Jämfört med försvarsbudgeten handlar det ändå inte om mycket pengar.

Miljöpartiet har slagit sig på bröstet för att de fördubblat Sveriges miljöbudget under sin tid i regeringen. Det kan bli hur komplicerat som helst att analysera en statsbudget, men om vi bara tittar på utgiftsområde 20 (allmän natur- och miljövård), så har det ökat från 5,9 miljarder 2015 till 16 miljarder 2021. Det är snarare en tredubbling, men ändå lite jämfört med försvaret.

Jag trodde att både karbonpapper och vanvettiga idéer om storslagna riken tillhörde historien, men tyvärr så tycks det återigen vara gångbart tankegods hos vissa personer. Dessvärre också hos personer med makt att förverkliga sina drömmar, kosta vad det kosta vill.

Utan djupare analys vågar jag påstå att Putins invasion i Ukraina är en aktivitet som inte uppfyller ett enda av de globala hållbarhetsmålen. I stället berövar Putin med sitt anhang tusentals människor deras grundläggande mänskliga rättighet, rättigheten att få leva. Han orsakar lidande och krossar livskvaliteten för miljoner människor och bidrar indirekt till att ställa om ett globalt kapitalflöde till vapenindustrin. Pengar som i stället skulle kunna gå till de som behöver dem mest.

Rysslands insatser inom den fossila bränsleindustrin behöver jag nog inte ens nämna. Putin är tveklöst 2022 års hållbarhetsvärsting, i negativ betydelse. Jag sörjer med det ukrainska folket, men också med det ryska folket, som förtjänar en bättre ledare.

Hade det varit i dag, så tror jag skratten i Boden hade fastnat i halsen hos mina lumparkompisar. Både på grund av omvärldssituationen, men också på grund av de familjer och barn som tillkommit. Vill Rysslands president erövra Ukraina tycker jag gott han kan ge sig ut med bössan själv och få se en glimt av verkligheten. Han har en hel del att ställa till rätta för att inte prenumerera på den föga smickrande titeln under flera år framöver.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev