måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredagskommentar

Fredagskommentar: Klimatforskare om Don´t Look Up – precis så viftas varningar bort

Publicerad: 7 januari 2022, 10:47

Forskarna försöker förtvivlat nå fram med sitt budskap i filmen Don't look up. Foto: Niko Tavernise/TT

Klimatsatiren Don't look up är en av Netflix mest sedda filmer genom tiderna. I filmen viftas vetenskapsmännens klimatvarningar bort till förmån för lättare underhållning. Flera vetenskapsmän och klimataktivister säger att det är precis så de har haft det, skriver Aktuell Hållbarhets chefredaktör Ylva Bergman.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalKlimatpolitik

Ylva Bergman

ylva.bergman@aktuellhallbarhet.se


 

Klimatsatiren Don't look up är det nya årets stora snackis. Filmen där superstjärnor som Leonardo DiCaprio och Jennifer Lawrence försöker få världen, och USA:s Trumpliknande president, spelad av Meryl Streep, att inse att planeten står inför en annalkande klimatkatastrof.

Det går så där. Men i skrivande stund är det Netflix tredje mest sedda film någonsin.

Sociala medier flödar av kommentarer och flera forskare berättar hur de känner igen sig. Lisa J. Graumlich, paleoklimatolog och professor vid University of Washington School of Environmental och Forest Sciences, säger till Yahoo News att hon både skrattade och grät när hon såg filmen:

”Att inte bli tagen på allvar, förlöjligas av medier, att få politiker att uppmärksamma oss för ett tag, för att sedan sedan tappa fokus, det är så vi har upplevde det”.

Kerry Emanuel, professor i atmosfärsvetenskap vid Massachusetts Institute of Technology, säger att vetenskapsmän är allt mer förtvivlade över att medier och politiker inte lyssnar på dem.

Precis som huvudpersonerna i filmen har den franske framstående glaciologen och klimatologen Jean Jouzel fått slåss mot skeptikerna. Han har forskat kring temperaturökningar sedan 1970-talet, varit vice ordförande i FN:s klimatpanel IPCC och tog 2007 emot Nobels fredspris för IPCC:s arbete.

”I filmen, liksom i det verkliga livet, tror de ansvariga att lösningar går att hitta senare. Men vi forskare vill att de ska agera snabbare”, säger han till Huffington Post.

En undersökning av Pew Research Center visar en växande oro bland tillfrågade i 17 höginkomstländer. De flesta tror att de personligen kommer att drabbas av klimatkrisen under sina liv och är beredda att göra vissa förändringar för att minska effekten av den globala uppvärmningen. 

Men lång ifrån alla vill göra några drastiska ändringar.

Den brittiska journalisten, författaren och klimataktivisten George Monbiot skriver i The Guardian att filmen påminner om hans livslånga kamp för planeten. 

Han bröt själv ihop på tv i samband med FN:s klimatmöte Cop 26 i november. I morgonprogrammet Good Morning Britain brast det för honom när han fick försvara civil olydnad för klimatet gentemot bilisters rätt att komma i tid till jobbet. 

Precis som en av huvudpersonerna i filmen häcklades han sedan i sociala medier och kallades mentalsjuk och hysterisk.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Mediekritiken i filmen är öronbedövande. Stora medieägare och politiker i världen har under lång tid förnekat den globala uppvärmningen. I Storbritannien har ITV:s före detta programledaren Piers Morgan exempelvis häcklat Greta Thunberg. 

Den brittiska journalisten Mike Grahams blev viral när han anklagade den alltmer förbluffade klimataktivister och snickaren Cameron Ford för att i sitt arbete döda träd. Mike Graham påstod samtidigt att cement kan växa.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.

Många svenskar reagerade också till när SVT:s morgonstudio tog upp filmen den 3 januari Fokus för intervjun var inte filmens tematik: hur världen blundar för klimatkrisen, utan hur sannolikt det var att en gigantisk meteor skulle kunna utplåna jorden eller ej.

De parallella verkligheter som delar vår värld är synliggörs i filmen. Den annalkande kometen sägs innehålla mineraler livsviktiga för tech-industrin och skapa nya jobbtillfällen, vilket gillas av filmens president.

 ”Din pappa och jag står upp för de jobb som kometen kan skapa”, säger föräldrarna till en av huvudpersonerna i filmen när hon söker deras tröst.

På Twitter skriver en person att det är hennes favoritkommentar i filmen, som visar just hur snabbt ett narrativ kan ändras.

Förhoppningsvis får filmen fler att titta upp i stället för att fastna i tjattret mellan sant och falsk, snyggt eller fult, och huruvida cement kan växa eller inte.

Men att emellanåt bryta ihop verkar fortfarande, tyvärr, höra till jobbet för alla miljö- och hållbarhetsexperter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev