Fredagskommentar
Kerstin Lundell: Fredagskommentar: Klimatsatsningar kan ge skjuts åt världsekonomin
Gröna dollar som satsas på klimatomställningen kan även påverka världsekonomin, i positiv riktning. De som är rädda för att klimatomställningen ska göra oss fattiga får tänka om, skriver Kerstin Lundell.
Publicerad: 24 mars 2023, 05:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Dollarn är redan grön. Men euron har gröna nyanser i alla fall.
Ämnen i artikeln:
EuNär mycket i världen blir sämre rent ekonomiskt är satsningarna på alternativ till fossil energi en ljuspunkt. Det konstaterar tidningen The Economist när den analyserat 700 större europeiska och amerikanska företag och visat att de förmodligen kommer att minska sina investeringar med en hel procent under år 2023. Dåligt för världsekonomin.
Men efter det skriver tidningen om ljus i mörkret och där står det: ”I Amerika kommer The Inflation Reduction Act uppmuntra till investeringar i alternativ energi.” Det handlar då om stöd på ungefär 4 biljoner kronor, tillräckligt för att göra avtryck i världsekonomin, enligt tidningen som bevakat den ekonomiska utvecklingen i världen sedan år 1843.
Och det redan innan EU har presenterat sitt svar på den gigantiska amerikanska satsningen. Så här skrev Aktuell Hållbarhet förra veckan om det europeiska svaret Net-Zero Industry Act, NZIA: ”Syftet är att matcha USA:s kommande massiva satsning på miljöteknik och förhindra storskalig industriflytt på grund av fördelaktiga etableringsvillkor på andra sidan Atlanten.”
Redan innan president Biden presenterade den amerikanska satsningen fanns det mycket pengar i den gröna europeiska potten, ungefär 7 biljoner kronor – eller 7 000 miljarder – enligt Aktuell Hållbarhets beräkning. Fast det kan kanske bli mer än så, för trycket ökar på gröna euro. Så här säger Ilka von Dalwigk, policyansvarig vid EIT Innoenergy om konkurrensen om gröna investeringar till Aktuell Hållbarhet: ”Ironiskt nog är det här en nödvändig spark i baken på EU-kommissionen. Det är dags att inse att tiderna har förändrats och att vi aktivt behöver stötta vår industri”.
Frans Timmermans, EU-kommissionär med ansvar för klimatfrågor, håller med: ”Misstaget vi gjort – det som kan kallas gammaldags industripolitik – är att vi inte har någon industripolitik. Det har vi hållit fast vid alltför länge i Europa, i tron att marknaden ska ta hand om allt på egen hand”, säger han enligt AP.
Klimatet kan alltså ge klirr i kassan. De som är rädda för att klimatomställningen ska göra oss fattiga får kanske tänka om.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Kerstin Lundell
Ämnen i artikeln:
Eu